Författare Ämne: Nordiska källor  (läst 3923 gånger)

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
Nordiska källor
« skrivet: juli 17, 2007, 12:53 »
Varför är nyare litteratur med sammanställning av äldre nordiska källor så svårt att få tag i?
Lagebeks "Scriptores rerum danicarum" innehåller de flesta men är v250 år gammmal och på latin, och Annerstedts "Scriptores rerum suecicorum" är 150 år gammal.

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
SV: Nordiska källor
« Svar #1 skrivet: juli 17, 2007, 14:35 »
Jag håller med dig. Detta gäller väl allt källmaterial som har att göra med medeltid och forntid. De isländska fornålderssagorna kan ibland vara supersvåra att få tag i. Ibland hittar man några enstaka exemplar på någon antikvitetsaffär eller så. Men hervarasagan och volöngasagan är stört när omöjliga att få tag i. Och bara en sådan sak: varför finns det inte en ny utgåva med alla sveriges (eller världens) runstenar? En lika märklig sak är att det inte heller finns någon nyare utgåva om Adam av Bremen, Saxos skrifter, de medeltida lagarna o.s.v. Vidare har jag förgäves försökt få tag i Jordanes Getica. Jag vet att det inte är så, men jag kan inte låta bli att tro att det finns en slags medveten strategi att inte alla ska få ta del av det äldre skriftliga källmaterialet. Har man inte sin bostadsadress på något universitetsbibliotek och inte heller kan flytande latin, ja då tycks det som att man inte heller har någon anledning att läsa detta material. Uselt säger jag!

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Nordiska källor
« Svar #2 skrivet: juli 17, 2007, 19:38 »
Det finns en bra svensk utgåva av Adam av Bremen från 1984 och av Jordanes från 1997.

Vad beträffar de isländska sagorna så finns helt acceptabla isländska versioner av nästan alla sagorna numera på nätet. Börja förslagsvis här:

http://www.snerpa.is/net/index.html

När det gäller runorna så kommer ju  Samnordisk Runtextdatabas

(http://www.nordiska.uu.se/forskn/samnord.htm)
 
nära ditt önskemål. Tyvärr har den nya utgåvan blivit försenad.

När det gäller de medeltida lagarna (och annan medeltida svensk text, krönikor etc) kan du försöka fornsvenska textbanken:

http://www.nordlund.lu.se/Fornsvenska/Fsv%20Folder/

När det gäller medeltidsdiplom så finns ju numera både det norska, det svenska, det finska och det danska diplomatariet online. Det svenska finns här:

http://62.20.57.212/ra/medeltid/soksida.html

Sedan är det ju klart att en hel del av de materialsamlingar som sammanbragtes av (främst tyska) arbetsmyror under 1700-talet och 1800-talet fortfarande är svårtillgängliga. Situationen förbättras dock mycket snabbt allt eftersom allt mer digitaliseras. Saknar du något udda, försök förslagsvis på följande ställen:

Google Books (endast före 1863, även en del svenskt material)

http://books.google.com/advanced_book_search

Archive.org (mest engelskt)

http://www.archive.org/index.php

Gallica (mest franskt)

gallica.bnf.fr/

The Philological museum (oöverträffad när det gäller latinskt material)

http://www.philological.bham.ac.uk/bibliography/index.htm

Situationen när det gäller åtkomst av äldre källmaterial är kort sagt mycket bättre idag än den någonsin varit tidigare!

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
SV: Nordiska källor
« Svar #3 skrivet: juli 18, 2007, 08:12 »
Situationen när det gäller åtkomst av äldre källmaterial är kort sagt mycket bättre idag än den någonsin varit tidigare!


När vi talar om tillgänglighet på nätet stämmer ditt påstående. Men jag menar böcker. Jag vill hellre kunna studera källmaterialet i bokform, ta ur den från bokhyllen för att snabbt kunna verifiera källfakta, än att behöva söka runt på nätet.

Utloggad Karlfredrik

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 346
SV: Nordiska källor
« Svar #4 skrivet: juli 20, 2007, 10:28 »
  Men, ni glömmer allt detta material som endast finns på latin från före 1530. Langebek (1771) hade åtta band med A3-storlek, och då ingick varken isländska sagor, eddan eller Adam av Bremen. Det var historiska krönikor, kungalängder etc

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Nordiska källor
« Svar #5 skrivet: juli 20, 2007, 21:09 »
Scriptores Rerum Danicarum finns tyvärr inte på nätet än. Däremot kan man faktiskt köpa den som faksimil, fast det kostar förstås 1400 dollar....