Författare Ämne: Varför övergav vikingarna Grönland?  (läst 16492 gånger)

Utloggad Joakim

  • Medlem
  • Antal inlägg: 85
Varför övergav vikingarna Grönland?
« skrivet: november 08, 2004, 09:56 »
Jag såg på ett videoband som jag spelade in om vikingarna på Grönland. Där tog de upp frågan om varför Grönland övergavs.

De kom med teorier om att de dog av sjukdom, svält, den lilla istiden eller krig med infödingarna. Det konstiga var att de som dog sist inte syntes till varken då eller nu (skelett).

Vad tror ni? Varför övergavs Grönland? :?
E

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #1 skrivet: november 08, 2004, 10:18 »
Det var väl UR som sände det programmet? Det kan ju vara så att de sista Nordborna på Grönland helt enkelt seglade därifrån och att det är därför man inte påträffat några lämningar efter dessa.

En teori som jag läst/hört någonstans (kan inte påminna mig om vart) är att Grönlänninganra delvis livnärde sig på handel med betarna från valrossen men att de blev utkonkurerade av billigare och bättre elfenben från Afrika (från elefanter). Detta ledde i sin tur till sämre levnadsförhållanden.

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad hsu

  • Stammis
  • Antal inlägg: 297
    • http://www.henriksummanen.com
Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #2 skrivet: november 08, 2004, 10:28 »
Programmet var väl dessutom hyfsat förvirrat. Det var ju inte VIKINGARNA som lämnade Grönland. Kolonierna övergavs ju för tusan på 1400-talet. Det här är ju bara ett försök att göra "vikingar" av alla Nordbor hela tiden, från 200-talet till 1600-talet...

/H

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #3 skrivet: juli 20, 2006, 11:19 »
Jag gör ett försök att sparka liv i denna tråd. :) Det har lagts fram hypoteser om att Nordborna inte kunde/ville anpassa sig efter rådande förhållanden och äta fisk och annat som havet erbjöd och helt enkelt svalt ihjäl här klimatet blev sämre under medeltiden, en klimatförsämring som kunnat bekräftas genom analys av iskärnor.

Analyser av stabila isotoper i bevarat benmateral från 1000-1450 visar dock att intaget av marin föda ökade med tiden även om det aldrig kom upp i inuiternas födointag som uteslutande består av marin föda. Utifrån arkeologiska undersökningar bestod födan främst av säl. Fiskben är dåligt förekommande i det arkeologiska materialet vilket delvis kan förklaras av dåliga bevarandeförhållanden samt att djur fört bort fiskrenset. Det är rimligt att anta att även fisk ingick i födan.

Läs mer i Change of diet of the Greenland vikings determined from stable carbon isatope analysis and 14C datig of their bones av J Arneborg et al. som kan laddas ner här. Intressant att även dessa forskare omtalar Grönlänningarna som "vikings" även om det inte nämns i den löpande texten.

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #4 skrivet: juli 21, 2006, 06:59 »
Tar inte den amerikanske kulturgeografen Jared Diamon upp just detta exempel i sin senaste bok Collaps - why societies fail (eller något liknande)? Boken driver tesen att varje samhälle som överutnyttjar sina resurser, lider av inre motsättningar (politiska, religiösa etc) och/eller ligger i extern konflikt  förr eller senare går under (förändras radikalt). Jag läste den precis när den kom ut i USA och jag minns den som hyfsat bra, har för mig att den finns översatt till svenska.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad Gunnar Creutz

  • Stammis
  • Antal inlägg: 199
    • Slutarpsdösen
Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #5 skrivet: juli 22, 2006, 10:16 »
Korrekt titel på Jared Diamonds bok är Collapse : how societies choose to fail or survive (2005), på svenska Undergång : civilisationens uppgång eller fall. Jag har dock inte läst den.

Hälsningar
Gunnar

Utloggad buriedalive

  • Medlem
  • Antal inlägg: 37
  • Johnny
Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #6 skrivet: juli 30, 2006, 17:10 »
En liten intressant anekdot om varför Grönland skulle ha övergivits ges av den amerikanska författaren Max Brooks i boken "The Zombie survival guide"... Vid slutet av sin bok refererar Brooks till ett antal incidenter av zombie angrepp som påstås finnas nerskrivna som historiska källor. En av dessa angrepp skall ha ägt rum i en del av Grönland 1253 (sid 192).

"1253 A.D., Fiskurhofn, Greenland

Following the great tradition of nordic exploration, Gunnbjörn Lundegaart, an Icelandic cheiftan, established a colony at the mouth of an isolated fjord. There were reported to be 153 colonist in the party. Lundegaart sailed back to Iceland after one winter, presumably to procure supplies and additional colonizt. After five years, Lundegaart returned to find the island compound in ruins. Of the colonist, he found just three dozen skeletons, the flesh picked clean from the bones. It is also reported that he encountered three beings, two women and one child. Their skin was a mottled gray, and bones stuck through the flesh in places. wounds were evident but no traces of blood could be observed. Once sigthed, the figures turned and approached Lundegaart´s party. Without responding to any verbal communication, they attacked the Vikings and were immediatly chopped to pieces. The Norseman, believing the entire expedition was cursed, ordered the burning of all bodies and artificial structures. As his own family were among the skeletons, Lundegaart ordered his men to kill him as well, dismember his body, and add it to the flames. The "Tale of fiskurhofn" told by Lundegaart´s party to traveling Irish monks, survives in the national archives in Reykjavik, Iceland. Not only is this the most accurate account of a zombie attack within ancient Nordic civilization, it may also explain why all Viking settlements within Greenland mysteriously vanished during the early fourteenth century.

Det ni ;)!!
"Here they fight with the dagger, God preserve us all!"
-Master Hans Talhoffer-

Utloggad Ny Björn

  • Stammis
  • Antal inlägg: 174
    • http://www.valdar.se
Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #7 skrivet: juli 30, 2006, 22:30 »
"Fiskurhofn", "Lundegaart" och "early fourteenth century" - jo kyss mig...

Har för mig att även Koontz har använt Nordbobebyggelsen i en av sina böcker - om jag inte minns fel så är det i "Phantoms" som Nordborna, liksom kolonisterna på Roanoke Island antas ha blivit "konsumerade" (inkorporerade?  :wink: ) av någon släkting till bokens "skurk" - en enorm slemklump som godmodigt mumsar sig igenom alla levande animalier i en mindre stad i Klippiga bergen.

Generellt borde författare - i synnerhet dåligt pålästa amerikanska sådana - hålla tassarna borta från mer ingående beskrivningar av saker de uppenbarligen inte är vuxna nog att sätta sig in i. I fallet "Vikingavurm" så slutar det alltid på ovan citerade vis - i en glatt kacklande kalkon. Fast å andra sidan så är det mest vi Messerschmittar som får utslag och plågor av ljudet...

/N B
...an archaeologist's career lies in ruins from the start" - P. Bahn

Utloggad uffe

  • Novis
  • Antal inlägg: 18
    • http://www.vikingatiden.se
Varför övergav vikingarna Grönland...
« Svar #8 skrivet: juli 31, 2006, 14:03 »
Efter vad jag har förstått så övergavs väl Grönland främst på grund av att några kalla vintrar gjorde isen besvärlig så att det helt enkelt inte gick att bedriva handel eller ta sig dit på lämpligt sätt. Detta stöder ju också isåfall varför man inte hittat massa skellett och dylikt som det kanske skulle blivit om det varit strid eller svält - dom gav sig helt enkelt av.

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #9 skrivet: augusti 12, 2006, 13:30 »
Tydligen är uppfattnigen om Nordbornas ovilja att anamma inuiternas försörjningsmetoder fortfarande utbredd. Den dök nämligen upp i en artikel i senaste numret av Illustrerad vetenskap. Håhåjaja. :roll:

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad Fredrokk

  • Medlem
  • Antal inlägg: 57
Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #10 skrivet: augusti 17, 2006, 19:13 »
Citat från: "Gorm"
Tydligen är uppfattnigen om Nordbornas ovilja att anamma inuiternas försörjningsmetoder fortfarande utbredd. Den dök nämligen upp i en artikel i senaste numret av Illustrerad vetenskap. Håhåjaja. /Johan


..och här sitter man precis och skriver om just detta som exempel på 'kulturmöte' av 'envägstyp'...  =)
Läste just Jared Diamonds bok och blev inspirerad... Gissar att detta är en gammal tes? Men vad är egentligen galet med tanken - förutom att den är ganska unik (om den är sann)?

/Fredrokk

Utloggad Daniel85

  • Novis
  • Antal inlägg: 10
Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #11 skrivet: augusti 27, 2006, 13:51 »
Alltså det kan ju inte vart lätt att försörja sig på en plats som grönland, kan varit så att man inte kunde odla räker me några säsonger av dåligt klmat för att man ger upp en plats och rör sig iväg... kanske tapade anddra nordbor intresset att fortsätta handla me grönland och därför fik inte de som bodde på grönlad de nödvändiga förnödenheter de var så beronde av via sin handel..

det ä ju bara lite hur man kan tänka sig... väldifr svårt att få reda på varför kanske om man som sagt kollar på om klimatet blev sämre :wink:
D.S

Utloggad ola

  • Medlem
  • Antal inlägg: 40
Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #12 skrivet: augusti 30, 2006, 08:32 »
Läser just Jared Diamonds bok där han tar upp grönlänningarnas försvunna kultur.

Jag tycker att han har ett öppet och analyserande sätt att studera frågan. Poängen med hans analys är att orsaken till försvinnandet är en kombination av flera problem, precis som verkliga livet idag, svårigheter beror ofta av en kombination av flera orsaker.
Han vill visa på att "en orsak teorier" ofta är alldeles för förenklade.
Döm inte hans text efter vad som står i populärvetenskapliga magasin, de förenklar ofta till oigenkännilighet. Tex så kallar han genomgående befolkningen för grönlänningar inte vikingar.
Läs gärna boken, den är mkt intressant om än lite dålig svenska här och där. Gissar att det är översättaren som inte har samma uppfattning om vad god svenska är som jag har.
Om nån anser att Diamonds teori är fel vad är då den alternativa förklaringen?
Han talar om strider med inuiter, hur mkt belägg finns det för att inuiter fört krig eller strider under sin av västerlandet opåverkade tid? De ersatte ju tex andra arktiska folk, skedde detta fredligt eller???

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #13 skrivet: december 19, 2012, 22:41 »
Nu verkar det ändå som om de Skandinaviska nybyggarna på Grönland åt säl.

Greenland's Viking Settlers Gorged On Seals

Det här har ju varit känt i ett antal år. Dom nya analyserna verifierar enbart dom analyser som gjordes för snart 10 år sen. Här från Erik Tunstads intervju med Christian Keller, 2005:

Citera

Høyest i Norden

- Hvordan skal vi for eksempel forklare at gjennomsnittshøyden på Grønland var den høyeste i Norden? Det kan vel tyde på at de var ved relativt god helse?

Keller griper også fast i påstanden om at grønlenderne ikke spiste fisk, et paradoks for eksempel Jared Diamond henger seg opp i (se forrige artikkel i spalten til høyre).

Her kommer helt ny forskning oss til unnsetning: Isotop-analyser viser at den norrøne befolkningen på Grønland spiste mer og mer fisk ut gjennom middelalderen. En erkebiskop (som jo var norsk) hadde spist 30 prosent marin føde. Norrøne grønlendere generelt ca 50-60 prosent. De senere norrøne grønlendere hadde spist 80 prosent marint. Nitrogen-analyser har så fastslått at av de 80 prosent var ca 40 fisk og 40 sjøpattedyr.

Hvor er fiskebeina?

- Dermed er ikke problemet lenger hvorfor de ikke har spist fisk, men hvor de har gjort av fiskebeina etter at de har spist dem! For det er ganske riktig: Vi finner ikke fiskebein under utgravninger på Grønland.

- Men, selvfølgelig; dette er et uløst mysterium. Etter 400 år, hvor avhengige eller uavhengige hadde grønlenderne blitt? Gravfunnene på kirkegården på Herjolfsnes inneholder for eksempel den største samling tøy fra middelalderens Europa, og viser at grønlenderne fulgte europeiske moter helt til det siste.

- Så, hva gjør de når havet lukker seg, isen legger seg og alt ser mørkt ut?

Hadde de skip?
- Vi vet veldig lite, sier Keller. - Vi kan følgelig ikke vite om det norrøne Grønland kollapset, eller om det pent og pyntelig ble pakket sammen og stuet på et skip. Et skip som i så fall forsvant i is og tåke - for ingen har hørt fra dem siden?

http://www.forskning.no/artikler/2005/februar/1107186992.14


Orsaken till att dessa tester inte anammats kan vara att den udda, men den framhärskande teorin till varför dom nordiska fiskebönder och jägare dött ut - enligt Prescott och andra - varit "brist i förmågan att adaptera till ett kallare klimat" - genom att "inte ersätta en sviktande skörd med säljakt och sjöfiske".

Denna teorin uppkom - som Andreas är inne på - på grund av en generell avsaknad på fynd av säl- och fiskben i dom utgrävningar som gjorts. En rejäl diskussion om orsaken till denna avsaknad har man tyvärr inte fört, eftersom "avsaknaden på marin föda" i många år fått fick tjäna som som huvudargument ("bevis") för teorin om att dom nordiska jakt- och fiskebönderna på Grönland svalt i häl, medan eskimåerna inte bara överlevde, men även förökade sin skara under samma period.

Det har under senare decennier varit ett behov för att bortförklara dom gamla berättelser från eskimoernas muntliga sagor - där det framgår att den nordiska kustbefolkningen hade invaderats och bort-rövats, genom flera år, av "engelska kapare".

Att dessa uppgifter styrks av portugisiska loggböcker och krönikor från 1500-talet, då kända slavjägare som Hernandez och  Corte Real opererar från Grönland till Labrador.  Sen finns ju senare berättelser i diverse arkiv som beskriver laglösheten i Nord-Atlanteren efter digerdöden och förintelsen av det gamla Norges kungadöme -  och med den allt lagskydd för folket på öarna i Nordsjön och Norska havet. 
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #14 skrivet: december 19, 2012, 22:42 »
Alltid kul när ny teknik kan förändra gammal vedertagen kunskap. Den gamla uppfattningen baserades vad jag förstår på en generell avsaknad av sälben i det arkeologiska materialet. Den intressanta frågan blir ju då, ifall det arkeologiska materialet har blivit korrekt representerat i debatten, vart sälbenen har tagit vägen.

Först två ord om varför frånvaron av bevis ännu en gång fått tjäna som "bevis" på frånvaro:

Under Kalmar-unionens tid lär katolska kyrkan avse Grönland och "alla öar väster i havet" övergå till Portugisernas "intresse-sfär".  När man arrangerar ett konventet i Bern 1440 tyck detta vara avklarad. 1477 ingås ett slutligt avtalet i Santiago de Compostillia, mellan Venedig/Vatikanen, Spanien och Portugal - där man delade globen i en portugisisk och en spansk halva.   

 Frågan är när denna utveckling startade. Enligt dom spår som finns av lämningar på Grönland kan det tyda på att dom första slavräder föregick redan på 1370-talet. 1450 finns här knappt en byggd kvar. Då är ett helt biskopsdöme lagt i grus - och ett 10-talls kloster jämte en lång rad kyrkbygder överlämnade. Det finns även täcken på att själva biskopsgården bränts - av Vatikanens drabanter. Möjligen var dom, som dom samtida albigenser och katarer, inte kristna nog...

Tyvärr blev med tiden alla öarna i norska havet utsatt för strövande kapare, eftersom dom stora, ståtliga nord-atlanterna gav topp pris på slavmarknaderna i Portugal, Marocko och Alger. När Corte Real sen hittar nya "lavradores" (lantarbetare) i 'Labrador' uttrycker den portugiska kungen att man "aldrig tidigare sätt så många goda slavar på Lissabons marknad".

I berättelser från Shetland och Island beskrivs också "turkiska" kapare. När kapar-gängen var på sin höjd kunde dom även ge sej på och plundra Hansa-staden Bergen. Dessa incidenter kan man leva med, som "pirat-historier". Värre blir det med den förutgående kampanjen - där den katolska kyrkan - genom sina avtal - deltagit i en kristen befolknings utrotning.

Vad man sen gjorde med dom "vilda" indianerna vet vi väl numer något om. Men principen att erövra och plundra, utrota etniciteter och 'konsumera' nya områden var ju den samma - från utrotningen av gallerna till slavjakten i Nordsjön. Efter erövringen av dom gamla högkulturerna i Nord-Europa fortsatte fästen som man vet - i Amerika. Det törs framgå av dom katastrofer som där skedde att omtalade allianser i högsta grad mästrade krigets, plundringen och slaveriets hantverk.

När den laglösa imperialismens mäktiga institutioner slutligen vann makten över land och riken blev dessa gamla, fast oerhörda brott mot mänskligheten något man inte ville ventilera i offentlighet. Speciellt inte dom massakrer och slavräder som föregått inom Europa. Därför har dom gamla berättelser om decimeringen av Grönlands norska befolkning blivit infekterad av politiska hänsyn - och förnekat.

Enbart av dessa orsaker gjorde man den försvunna Grönlands-kolonin till ett "mysterium". När man sen går sej på att endera köksmöddingar saknar rester efter fisk och säl-ben använder man alltså anledningen till att "hitta" en (ny) "lösning". Att man samtidigt får idiot-förklara dom gamla grönlänningarna tycks inte att ha bekymrat endera teoretiker.

Men det här berättar troligen mest om endera nutida forskares behov för politisk korrekthet - och mindre om realiteterna ikring Nord-Atlantern under slutet av Medeltiden. Då fick man möjligen göra som i Norrland på 20-talet: äta rent, ge benen åt hundarna och lägga ALT avfall snyggt och prydligt i komposten, bakom skithuset...  8)


“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #15 skrivet: december 20, 2012, 00:40 »
Boreas!
Citera
Frågan är när denna utveckling startade.
Utvecklingen startade 1260, då den en norsk jarldotter (i dagens termer "prinsessa") giftes bort till en Nordspansk fursteson (arvtagare). Norska handelsmän styrde f ö sedan minst 800-talet i ett antal Nordspanska kuststäder och 2 kuststäder i Nordafrika. Med kvinnan följde i hemgift (avkastningen från) Island och Grönland med Vinland. Kvinnan dog redan 1261 (senast 1262) och då återgick hemgiften eftersom paret inte hunnit få barn. I detta fall behöll furstesläkten kontrollen över Grönland med Vinland. Det var så Baskerna började fiska runt Vinlands kuster inkl New Foundlands fiskebankar.

Det är tveksamt att kapare kan föra bort alla de 5000 individer som bott i Grönland med Vinland. Däremot kan samhället störts så svårt, att majoritéten själv beslutat sig för att lämna boplatserna. Men det finns ingen dokumentation om detta. De kan ha återvänt till norden eller till sin furstes område i Nordspanien eller flyttat till Vinland eller en kombination av de tre.

Grönländarna har uppenbarligen "pendlat" en del. Ibland har några flyttat tillbaks. Ibland har nya flyttat in. Dokumenterat är emellertid av en av biskoparna i det nya Nordisländska stiftet, att ALLA Grönländare under hans tid vandrar till fots över isen till Vinland. Man vet arkeologiskt och av andra notiser att s k "Östbygden" i sin helhet övergavs när klimatet blev svårare. Historikerna antog tidigare att invånarna flyttade till norden eller till Västbygden. Kan det vara övergivandet av Östbygden som biskopen skildrar?

För någon månad sedan läste jag en dansk rapportserie om utgrävningar i de Grönländska bygderna. Vad jag minns slog utgrävningarna hål på myten att man inte jagade säl och val, samt fiskade. Man hade gott om bevis, vilket bör innebära ben. Dessutom bedrev man handel med Inuiterna, vilket krävde järn, och färdades till handelsplatser med båt. Det finns alltså ingen anledning att tro att Grönländarna svalt. Däremot kan de ha lidit värre av att det med tiden blev allt längre intervaller mellan att skatteuppbörden (avkastningen) hämtades in och handel (bl a inköp av järn) kunde ske.

Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Kylarvende

  • Stammis
  • Antal inlägg: 367
SV: Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #16 skrivet: december 23, 2012, 14:24 »
Boreas&Vetgirig!
Hemska saker som drabbade Grönländarna. Ja, eskimoernas redogörelser får nog tas på allvar. Man undrar om inte vissa grönländare fann det taktiskt att skruda om sig till eskimoer när slavjägare härjade. Man undrar vidare om ngn DNA-analys av eskimorena på grönland har utförts. Möjligen har de en god andel nordiskt påbrå? Bakgrunden till ordet labrador är intressant. Kan det verkligen ha funnits så pass stor befolkning att man kunnat hämta slavar som var bra lantarbetare?
 

Utloggad Kylarvende

  • Stammis
  • Antal inlägg: 367
SV: Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #17 skrivet: december 23, 2012, 14:40 »

http://www.billcasselman.com/casselmans_canadian_words/eleven_labrador.htm

“No one knows the precise origin of the name Labrador. After days of perusing ancient sources in five languages, I’m going to write a new Blues song, “Nobody knows the etymology I’ve seen.” The late, canny British etymologist Eric Partridge in his book Origins favours the tale of the explorer Gaspar Corte-Real who touched shore in 1500 CE on a voyage of piscatorial quest and sailed back to Portugal carrying a shipload of Inuit slaves! Historical proof of this particular atrocity is scant.”

“Fernandes, together with Pêro de Barcelos, first sighted what is now known as Labrador in 1498 CE. Fernandes charted also the coasts of Southwestern Greenland and of adjacent Northeastern North America around 1498 and gave notice of them in Europe. The areas are believed to have been named island of the Labrador and land of the Labrador (modern-day Labrador) respectively, after him. His landowner status allowed him to use the title lavrador ‘landholder’”

Utloggad Vetgirig

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 470
  • Skåning, naturaliserad Norrlänning, orienterare
SV: Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #18 skrivet: december 23, 2012, 23:03 »
Kylarvende!
Intressant att man ev tog arbetsfolk från Labrador. Indianbefolkningen lär inte varit särskilt stor. Kanske låg det något bakom den isländske biskopens utsaga om en vandring över isarna (dragandes med småbåtar). Det vanliga sättet vita brukade "anställa" intet ont anande kustbefolkningar, innebar att man bjöd in dem på "fest" ombord efter att en tid ha gjort sig till vän med befolkningen. Sedan tillfångatog man de kraftigaste männen och ev yngre kvinnor och seglade iväg. De som inte skulle följa med kastades i bästa fall överbord och kunde kanske rädda sig med de båtar de kommit. Metoden kunde antagligen användas en gång.

I ett land som det nordiska Grönland, så kunde antagligen de omnämnda slavjägarna bara slå till en gång, sedan lärde sig befolkningarna att ge sig iväg inåt land utan att invänta en kontakt med skepp (besättningar), så att man kunde att kontrollera vilka besättningen var. Inte ens rena överfall bör innebära att inte någon undkommer, som kan varna nästa boplats.
Amatör! Skåning i Norrland!

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Varför övergav vikingarna Grönland?
« Svar #19 skrivet: mars 16, 2015, 00:48 »
Större studie avklarar grundläggande fakta om skandianvernas senaste sekel på Grönland:

Ny forskning visar att dom forn-nordiska grönländarna var mycket duktiga på att omställa sej efter klimatiska variationer. När klimatet på Grönland blev kallare var dom snabba till att lägga om och utnyttja marina matkällor. Efter ett större analysarbete kan man nu säkerställa att grönländarna käckt klarade av dom svårare köldperioderna - under 1200- och 1300-talet. Dess värre blir det att förklara varför dom hursomhelst försvann under början på 1400-talet.

Den "etablerade uppfattning" man gärna ser i olika publikationer - att 'vikingarna' på Grönland inte hängde med i svängarna när temperaturen varierade - och av den orsak skulle svält ihäl - visar seg alltså vara en 'modern' folkmyt med ursprung i arkeologins etablerade cirklar.

Grönland är mycket stort - men hursomhälst välreglerad samhälle, med egen landshövding, biskopsgård och fyra eller fem kloster. Man räknar man att här bodde nära 10.000 mänskor under gunstiga perioder. Frågan är alltså varför dom alla När dom försvinner för hela denna stora ö - under tiden 1370-1450 - har klimatet återhämtat sej.

 Förklaringen på deras försvinnande får alltså sökas i andra skäl - vilket osökt leder tillbaka till dom berättelser som överlevde inom eskimåbefolkningen fram till sluten av 1700-talet, då det skrevs ner av missionärsonen Poul Egede - den första dansk som lärde sej eskimåiska (ovan).  Hans uppgifter stämmer överens med dom annaler som lämnats från dom två portugisiska upptäckare och slavhandlare - dom adlade pirater Giovanni Lavrador och Corte Real.   

På bakgrund av dom resultat som publicerades senaste veckan kan det alltså verka som dom traderade myter stämmer bättre än den myter man skapat under senaste sekel, där en bestämt uppfattning - läs tolkning - baserad på en ide spunnen ikring klimatiska data allena - fick 'allmän giltighet' genom omröstning...  >:D

Citera
Kæmpestudie afliver sejlivet vikinge-myte

Vikingerne på Grønland levede med barske klimaforværringer i op mod 200 år, viser en ny ph.d.-afhandling. Dermed afliver studiet fortællingen om, at det var klimaforandringerne, der tog livet af de hårdhudede nordboere   

»De historier, vi hidtil har haft, om at klimaet blev dårligere, og så forsvandt nordboerne – de holder simpelthen ikke. De klarede sig faktisk i lang tid og var langt bedre til at tilpasse sig, end vi hidtil har vidst,« lyder det fra ph.d. Christian Koch Madsen ved Nationalmuseet, som står bag det nye studie.

http://videnskab.dk/kultur-samfund/kaempestudie-afliver-sejlivet-vikinge-myte

Vi kan alltså fastslå att vare sej klimatologin eller arkeologin har lyckats förklara avfolkningen. Som tur är har vi alltså traderade minnen från eskimåerna bevarade, sida om sida med dokument från portugisernas slavjakt och kolonisering av Nord-Atlantens västra delar, under 1300- och 1400-talet. 

Båtar till, från och ikring Grönland:
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,5103.msg44680.html#msg44680

Kontakt till Amerika:
http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,5681.0.html

 
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”