Författare Ämne: Hammerhus borgsruin  (läst 4671 gånger)

Utloggad Pelleplutt

  • Novis
  • Antal inlägg: 6
Hammerhus borgsruin
« skrivet: maj 13, 2007, 23:22 »
Var på en kort visit på Bornholm i helgen. Söndagen ägnades åt en del kulturella aktiviteter, bland annat betittade vi den största rundkirke på ön, Österlars kirke. Dessa kyrkor (4 till antalet) byggdes mellan 1150-ca 1250.
Höjdpunkten var dock besöket på Hammershus borgruin! Att stå nere på bilparkeringen och blicka uppåt mot borgen är en storslagen vy som kan sätta fantasin i rörelse. Intrycket blir inte sämre när man väl är uppe vid ruinen, snacka om strandnära läge och en fantastisk utsikt över havet. Borgen användes under ca 500 år! Från begynnelsen av 1200-talet fram till 1700-talet.
Ett besök under våren eller sommaren rekommenderas starkt!
Kolla länken om ni vill veta mer om Hammershus:
 http://www.sns.dk/fortidsm/netpub/hammershus/hammershus.htm

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Hammerhus borgsruin
« Svar #1 skrivet: maj 14, 2007, 18:57 »
Du bommade antagligen Lilleborg som ligger mitt på ön i den s.k. "Almindingen". Detta var kungens borg och den brändes 1259 av kyrkans allierade. Ligger vackert invid sjön uppe på en bergknalle. Kul också att man äntligen börjat rucka på dateringen av Hammershus. Har länge hävdat att den äldsta borgen med manteltornet och ringmuren tillhör sent 1100-tal. Tidigare menade man att det var ärkebiskop Jacob Erlandsen som byggt borgen ca 1250. Nu har man flyttat bak dateringen till början av 1200-talet. Den äldsta delen är emellertid helt uppförd av natursten. Varför skulle kyrkans mäktigaste man bygga en sådan pampig anläggning som Hammershus med enbart natursten? Kyrkan uppförde ju redan runt 1180 enorma tegelbyggnader som t.ex. Sorö och Ringsteds kloster på Själland. Vågar mitt huvud på att ärkebiskopens borg i skånska Åhus (helt säkert från 1100-talets andra hälft) och Hammershus är samtidiga. De är båda i sin ursprungsform helt i natursten.

Utloggad Pelleplutt

  • Novis
  • Antal inlägg: 6
SV: Hammerhus borgsruin
« Svar #2 skrivet: maj 14, 2007, 20:29 »
Tack för tipset om Lilleborg! Har man ytterligare en anledning att återvända till ön. Mycket förhistoria och historia att ta del av på denna ganska lilla ö!

Utloggad Mats Hansson

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 806
SV: Hammerhus borgsruin
« Svar #3 skrivet: maj 21, 2007, 17:23 »
Lilleborg är svårt raserad dock, inte lika bevarad som Hammershus, påminner bitvis om en fornborg, men läget är häftigt.
Är man intresserad av andra världskriget så är det också häftigt att betrakta de två enorma kanonfundamenten som finns kvar nere vid Dueudde på sydkusten av Bornholm, byggdes av tyskarna, kanonerna hade väldig räckvidd. Betr. det kriget så var det förresten väldigt tragiskt för Rönnes del - det bombades (av ryssarna tror jag) alldeles i samband med vapenstilleståndet 1945, efter att ha klarat sig relativt oskadat genom kriget - måste ha känts fruktansvärt att så att säga stupa på mållinjen på det viset.

/Mats