Författare Ämne: Oden=Mithras  (läst 10526 gånger)

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
Oden=Mithras
« skrivet: mars 07, 2006, 19:34 »
Arkeologen Anders Kaliff och religionshistoriken Olof SundQvist har kommit med en liten skrift som heter: "Oden och MIthraskulten: Religiös ackultration under romersk järnålder och folkvandringstid. 2004". Deras tes är att guden Oden förändrats i mötet mellan germansk och romersk religion. Då Mithraskulten var populär hos den romerska armén i det germanska området så kom denna orientaliska gud att påverka de germanska odensdyrkarna inom den romerska armén. Här menar författarna att Oden då i väsentliga drag liknar Mithras och att detta underlättade kontakterna mellan germaner och romare. På senare år har det mest diskuterats guden Oden och hans eventuella shamanska drag, men här presenterats alltså en ny förståelse som tidigare inte har uppmärksammats. Tillbaks till sydkontinenten igen alltså.

Utloggad Tyr

  • Medlem
  • Antal inlägg: 35
Oden=Mithras
« Svar #1 skrivet: mars 07, 2006, 21:48 »
Kan vi vara säkra på hur vi ska uppfatta Oden?
i]En gång ska du vara en av dem som levat för längesen[/i]
Pär Lagerkvist

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
Oden=Mithras
« Svar #2 skrivet: mars 08, 2006, 10:18 »
Anders Kaliff och Olof Sundqvist är noga med att i sin bok påpeka att Oden inte är en importerad gud i den bemärkelsen att:

en direkt överföring av Mithras eller någon annan romersk gudom [t.ex. Merkurius eller den Isis]. Vi menar inte heller att Oden i sig utgör en skandinavisk motsvarighet till den indoiranske Mitra/Mithra, vilken snarast skulle motsvaras av Tyr. Oden bör redan före romersk tid, på det sätt som Dumézil hävdat, ha varit en av de mest centrala härskargudarna också i den skandinaviska religionen. Detta är rent av en utgångspunkt för vårt resonemang, eftersom det i sig kan ha varit anledningen till att nya kraftfulla element kunnat upptas just av denna gestalt. Vad som förefaller troligt är att Oden i just detta skede får sin roll som krigsgud och som mytisk anfader till vissa härskande släkter.”

Och lite längre fram

”Om vår hypotes angående skandinavernas möte med Mithraskulten är riktig så ligger det nära till hands att dessa låtit sig inspirerats till ett liknande sätt skapa lojalitet som också inkluderar en religiös härskarideologi…Kanske har man enligt mönster från Mithraskulten och den romerska armén skapat religiösa krigarförbund, vilka svurit att vara lojala in i döden – mot varandra, sin ledare och sin gud….Kanske är det då minnet av sådana krigarförbund och följeväsen som lever kvar i berättelserna om berserkir – de till Oden försvurna krigare”

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Oden=Mithras
« Svar #3 skrivet: mars 08, 2006, 10:21 »
Hur belägger de att Oden var en av centrala härskargudarna redan före Romersk tid?

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
Oden=Mithras
« Svar #4 skrivet: mars 08, 2006, 10:39 »
Bland annat ortnamn, ålderdomliga ordbildningar i  t.ex. anglo-frisiska veckodagsnamn som den feng. formen Wodnesdaeg och den dialektala frisiska formen Weunsdag. Andra tecken är nägra av Odens väsen, till exempel det orgiastiska-extatiska draget, hästaffiniteten och fruktbarhetsaspekten anses mycket uråldriga. Ortnamnforskaren Per Vikstrand har i sin forskning visat att Anders Kaliff och Olof Sundqvist kan ha rätt. Se här:

"Sammantaget kan man säga att ortnamnet tyder på att Oden tillhör ett germanskt arvegods i undersökningsområdet [dvs. Mälarlandskapen], ett förhållande som understryker att Mälardalen sedan äldsta tid varit en intigrerad del av den germanska världen - inte dess periferi" (ur Per Vikstrand Gudarnas platser: Förkristna sakrala ortnamn i Mälarlandskapen. 2001. s 138)

Utloggad Gorm

  • Administratör
  • Gode
  • Antal inlägg: 2 926
    • Arkeologiforum
Oden=Mithras
« Svar #5 skrivet: mars 08, 2006, 10:42 »
Inga arkeologiska belägg (eftersom en arkeolog varit med och skrivit)? "Gudarnas platser" ligger på "att_läsa_listan". :)

/Johan
: iarþ : sal : rifna : uk : ubhimin :

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
Oden=Mithras
« Svar #6 skrivet: mars 08, 2006, 10:50 »
De arkeologiska beläggen skulle i så fall vara hällristningarna, men de ställer sig tveksamma till den hänvisningen, vilket de flesta arkeologer också skulle göra.

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Oden=Mithras
« Svar #7 skrivet: november 19, 2011, 14:38 »
Nyligen fick frågan ny aktualitet efter att man bestämd sej restaurera ett gammalt Mitras-tempel i tjockaste London:

http://www.pasthorizonspr.com/index.php/archives/11/2011/temple-of-mithras-to-be-restored-to-its-original-location

Mithras-kulten har långa rötter i kulturhistorien och kan spåras till alla större indo-europeiska språkgrupper:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mithraic_mysteries 

Sambanden mellan dom sakrala naturfilosofierna ikring Mithras/Nehalinna och Oden/Njord har faktisk framkommit i arkeologiska spår - fast det inte uppmärksammats. Men - nu hittade jag följande klara parallell -  som även kan förklara hur Nordens 'vita' eller 'heliga' stenar' använts...  ;)

Mitras-ritual, altar-stenen i mitten:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/MithraReliefvert.jpg
Nordens heliga, vita stenar - som altare eller gravklot:
http://arkeologi.blogspot.com/2009/11/hellige-hvite-steiner-panis-penis-eller.html

I Norge har man hittat et 60-tal av dessa 'vita stenar' - där dom flesta består av "huggen, slipad och polerad marmor". En del utomordentliga gravklot från Sverige har samma handverkskvaliteter, fast formen och bruksområde tycks vara olika. Har man inte hittat vita fallos-stenar i eller ikring Sveriges historiska kulturcentra?!
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad 123hopp

  • Stammis
  • Antal inlägg: 377
SV: Oden=Mithras
« Svar #8 skrivet: november 19, 2011, 22:35 »
Det är samma situation i Grekland. Man måste göra åtskillnad mellan fallos- och ägg-stenar. Det första kan markera en yang-center i allmänt yin-dominerade landskap. (En exempel är centrala Argolis i Grekland) En ägg-sten markerar sakrala centret där interaktion av balanserade inflöde av yin och yang förekommer. Centret utsöndrar färska livenergi (yang-inom-yin) omkring. Grekiska ägg-stenar associeras till orfiska bikönade Fanes med ormen ringlande omkring honom.

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Oden=Mithras
« Svar #9 skrivet: november 19, 2011, 23:14 »
Då torde väl ändå Odin ha mer gemensamt med den keltiske Lugh, med spjut och korpar?
Hell thir regin donaraz!

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Oden=Mithras
« Svar #10 skrivet: november 20, 2011, 00:23 »
Mytologiska traditioner och mytologisk präglad  poesi är två lite skilda saker. Om man utgår från symboliken i fråga så har Mithras kanske mer till sams med Merkur än med Orfeus.

I den romerska traditionen finns naturmänniskan Faun(us), som  kan tolkas som en tidig eller sidoställt form av Baccus/Pan. Silianos/Silvanus är en annan av dessa "skogsgudar" om deltar i baccanalier/apgapor på båda sidor om Balkan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Faunus

Annars ser det ut som man börja få bättre koll på dom riter och ritual som utvecklat antikens 'hedniska' kulturformer. I relation till tidig-antikens presentationer får man väl anföra att Mithras-kulten blivit klart mera diskret...

Precis samma utveckling i ser man också i Norden, mellan pre-romerska hällristningar respektive post-romerska bildstenar. När teokratin sen övertar utplånas också dom historiska traditioner och minnen från denna kulturperiod, intill modern tids försiktiga återvändo till - och forskning i - antikens klassiska idè-värld...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Priapos

“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad 123hopp

  • Stammis
  • Antal inlägg: 377
SV: Oden=Mithras
« Svar #11 skrivet: november 20, 2011, 09:24 »
Det vore ju enkelt att hålla i minnet att blixten slår in i någon plats och inte dundrar utanför vår fysiska värld, liksom i tunnt lager överallt omkring.

Generella myter som beskriver "intelligibla" väsen kunde ha haft någon mening bara för de "intelektuella" av dåtiden. I andra hand, de kunde vara mönster för mera specifika beskrivningar av gudars framfart på särskilda sakrala platser. Det var det sista som var av interesse för människor levande i en landskap. Generativa gudar uttryckte egenheter av en bestämd sakral plats men de var bara "väktare" av livsenergier ("ormar") som finns däri. Andå, sen urminnes tider de "väktare" stod för vad de väktat.

Kanske indisk terminologi för detta ligger närmare europeiska traditioner. So vi har Agni (Fire/yang) som beblandar sig med Vatten (yin) för att producera Soma (yang-inom-yin) för gudar, människor och andra väsen. Grekisk nektar och ambrosia närde inte bara gudar också, eller?...

Utloggad Adils

  • Veteran
  • Antal inlägg: 802
  • Arkeolog, konstvetare, poet, konstnär och musiker
SV: Oden=Mithras
« Svar #12 skrivet: november 20, 2011, 09:30 »
Vad är bärsärkarnas föda i Valhall? Jo vatten, eld och luft; Särimner kokas i Eldrimner av Andrimner.
Hell thir regin donaraz!

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Oden=Mithras
« Svar #13 skrivet: november 20, 2011, 16:32 »
Och vad är Odens föda - om inte den heliga eldvattnet - vinet...
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad Henrik Andersson

  • Novis
  • Antal inlägg: 12
SV: Oden=Mithras
« Svar #14 skrivet: augusti 25, 2012, 22:59 »
Sigurd Agrell skrev redan år 1931 en bok som hette Senantik mysteriereligion och nordisk runmagi, en inledning i den nutida runologiens grundproblem.
Där påstår Agrell att Oden och Mithra är samma gud.
Även en herre vid namn Åke Ohlmarks har skrivit om detta.
Och det är väl troligt att det stämmer?

Utloggad Boreas

  • Gode
  • Antal inlägg: 5 477
SV: Oden=Mithras
« Svar #15 skrivet: november 23, 2013, 00:47 »
Romersk örnstaty från 200-talet funnen i London:
http://www.sci-news.com/archaeology/science-roman-eagle-sculpture-01504.html

Samma typ romerska örnstaty från 200-talet försvunnen i Kartago:
http://www.thehistoryblog.com/archives/27892

Anknytningen till dom kungliga traditioner efter Ra/Re och Mith-Ra, jämte Ra-munder och Tor - med orm, örnham, livsträd och bockar - lär vara tydliga. Dom antika kungars och hovgodars symboldjur var tydligen en kunnskap som nådde från det romerska Kartago till dom islänska ättertaflor - och däras tillhörande sägner.
“It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”

Utloggad vemvet

  • Stammis
  • Antal inlägg: 472
SV: Oden=Mithras
« Svar #16 skrivet: november 24, 2013, 13:15 »
Vad menas egentligen med Oden? Var det ett namn på en specifik gud eller snarare en titel på den främste guden eller ledaren. I ryskan så är odin = ett.

Oden verkar ha haft många namn och förekommer både som människa och gud i olika sammanhang. Han var schaman och krigare, människa och gud.

I princip så kan ju vilken gud som helst hyllas som Oden om en viss grupp sätter på honom/henne ledartröjan.

Gud, gudar och Oden har vidare samma etymologi. Samma resonmenang kan tillämpas på Tyr som var ett tidigare ord för gud i fornnordiaskan,

Citera
Av etymologiska orsaker har somliga velat se Tyr som den ursprungliga högguden bland germanerna, som senare trängs ut av dödsguden Oden, vilken övertar flera av den förres attribut. Frånsett etymologi är detta dock ytterst spekulativt. I indoeuropeiska språk (som nordiskan) så används formerna *dyaus eller *deiwos för att referera till gudar i allmänhet. Därför behöver inte alls namnet Tyr ha någon annan koppling till himmelsgudar annat än just etymologiskt. Ett annat av problemen med denna teori är att andra indoeuropeiska himmelsgudar har mer likheter med Tor som t.o.m. jämfördes med Jupiter av romarna.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tyr