Författare Ämne: Översedimenterade arkeologiska lokaler resultat av Tsunamivågor?  (läst 3031 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Mörner , Nils- Axel, 2003:  PALEOSEISMICITY OF SWEDEN – a novel paradigm.

Läser i en recension av Mörners bok skriven av Rabbe Sjöberg i Grottan 3, 2003:

”Översedimenterade arkeologiska lokaler behöver ej och har troligtvis ej utsatts för en transgression, en höjning av havsytan. Förklaringen kan vara att den överspolats av en tsunamivåg. Överhuvudtaget får tidigare förklaringsmodeller med transgressioner i både Ancylus- som Littorinalägen i olika delar av Sverige sig en allvarlig törn.”

Någon här som har några tankar om det? Någon som läst Mörners bok?

Här kan ni läsa recensionen:

http://www.speleo.se/grottan/2003/moerner.htm
Ju äldre desto bättre.

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
Många av Mörners ideer är omstridda för att uttrycka sig försiktigt. Att det förekom jordbävningar under inlandsisens avsmältningsskede är däremot knappast kontroversiellt. Huruvida riktigt kraftiga tsunamis överhuvud taget är möjliga i såpass grunda vatten är däremot mycket tveksamt. Dessutom brukar tsunamiter vara ganska karaktäristiska, och har faktiskt anträffats på västkusten (från den stora Egga-tsunamin för ca 8000 år sedan).

Utloggad Heimdahl

  • Avslutat konto
  • Veteran
  • Antal inlägg: 634
Tsunamivågor är något som då och då diskuteras i transgressions/regressions-sedmentologi. Jag har själv sett jobbat med sediment från blekinge som man trott kan ha varit spår av en tsunami. Som jag ser det är det inte orimligt att tänka sig att sådana spår förerekommer här och där, men sådana sedimnet brukar skilja sig rätt radikalt åt från "normala" transgressionssediment. En tsunami är en ju en rätt våldsam och kortvarig händelse. Sådant lämnar spår i sedimentens textur och struktur.