Författare Ämne: Arkeologi i grottor  (läst 13157 gånger)

Utloggad Jerrark

  • Veteran
  • Antal inlägg: 797
SV: Arkeologi i grottor
« Svar #20 skrivet: maj 28, 2007, 13:14 »
...har ofta undrat över att svenska grottor har tilldragit sig så litet intresse.

Martin Rundqvist har skrivit en liten uppmaning till svenska speleologer att hålla utkik efter fornfynd och liknande i de grottor de besöker:

Nutidens grottfolk kan spåra forntidens

http://www.algonet.se/~arador/grottarkeologi.html

Utloggad kristina

  • Novis
  • Antal inlägg: 1
SV: Arkeologi i grottor
« Svar #21 skrivet: augusti 12, 2007, 08:37 »

 
Pytonormskulten i Botswana

P1 söndag 12 augusti kl 08.05
Repris från 1 mars 2007

Världens äldsta kultplats, en 70 000 år gammal grotta i Botswana där man tillbad en gud i form av en pytonorm, håller nu på att undersökas av norska arkeologer. Vetenskapsradion Historia har träffat chefsarkeologen Sheila Coulson för att få reda på hur vår äldsta religion kan ha sett ut.
 
 

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Arkeologi i grottor
« Svar #22 skrivet: november 21, 2007, 11:08 »
om de fantastiska fynden av numera utdöda däggdjur från grottorna under Nullarbor Plain i Australien där man bl a funnit hela kompletta skelett av punglejonet Thylacoleo carnifex och rester från 23 olika känguruarter. Åtta av dessa känguruarter var tidigare okända för vetenskapen.

I morgon (torsdag 22/11, kl 23:00 i Kunskapskanalen) kommer ett program om fynden i Nullarbor. Programmet är väldigt fascinerande med fantastiska bilder och visar klart på betydelsen av dessa fynd.

Så här presenteras programmet på SVT:s hemsida:

Citera
Punglejonet
Dokumentär från Mera vetenskap. På Nullarborslätten i Australien, klämmer sig några paleontologer ner, genom ett knappt axelbrett hål i marken. Hålet utvidgar sig till en vidunderlig grotta. På botten ligger skelettet av ett fabeldjur, som om det dött för bara något år sedan. Möt punglejonet - ett rovdjur med mer bett i än vad något annat däggdjur någonsin

Ju äldre desto bättre.