Författare Ämne: Vikingatiden- en envägs kommunikation?  (läst 3628 gånger)

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
Vikingatiden- en envägs kommunikation?
« skrivet: mars 24, 2007, 12:46 »
Man får i många standard- och planchverk om vikingatiden lätt uppfattningen att det bara var nordbor som rörde sig ut i världen som handelsmän, plundrare och kolonisatörer. Jag funderar ibland på hur det var med rörelser i motsatt riktning under den här tiden. Hur ofta fick Norden besök av andra, främst då handelsmän men kanske också plundrare och t o m kolonisatörer? Sedan har vi ju förstås trälar som kom till Norden ofrivilligt plus några missionärer. Man kan ju även tänka sig hantverkare, yrkesspecialister och rådgivare, tolkar och andra.
Kan man ur det arkeologiska materialet finna spår av sådan här "utomnordisk" aktivitet och varifån kom då dessa "utomnordingar"?

Från tidig medeltid, bara något senare än vikingatiden, har vi ju uppgifteer om härjande vender (t ex Kungahälla) och Balter (Sigtuna).
Ju äldre desto bättre.

Utloggad tty

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 554
SV: Vikingatiden- en envägs kommunikation?
« Svar #1 skrivet: mars 25, 2007, 18:47 »
I sydöstra Danmark (Lolland, Falster, Mön) finns det både arkeologiska fynd och ortnamn som visar på vendisk bosättning, men den tycks ha skett i äldre medeltid, alltså något efter vikingatiden.

På Island är gaeliska personnamn inte helt ovanliga (Nial, Kjartan, Kormak) och även i sagorna nämns irländsk härstamning ibland (i Laxdöla t ex).

Utloggad dersa

  • Veteran
  • Antal inlägg: 579
SV: Vikingatiden- en envägs kommunikation?
« Svar #2 skrivet: mars 25, 2007, 23:29 »
Av det jag läst om utgrävningarna på Birka, så verkar ju det varit en mångkulturell handelsplats. Över hela landet finns ju ännu ortsnamn som kan härledas till andra länder, om de sedan införts av nordbor som varit utomlands eller införts av invandrare kan ju vara vårt att säga säkert..  Granskar man gravfynd så finns det vissa som utmärker sig, tex valsgärdes-gravarna, som iofs kan vara tecken på en "inhemsk" krigisk makt men likaväl på en tidig, långvarig ockupation av en främmande "makt"..