Författare Ämne: Äldre taktäckningsmaterial  (läst 3981 gånger)

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Äldre taktäckningsmaterial
« skrivet: mars 05, 2007, 08:08 »
När jag gick igenom litteraturen om Skaga gamla träkyrka, riven på 1820-talet, för inlägg på annan tråd, upptäckte jag att denna kyrkas tak troligtvis var lagd i en speciell teknik. Långa furustockar har klyvts och delvis gröpts ur. Dessa skålformade stockar har sedan lagts som taktäckning likt munk- och nunnepannor i tegel. Genom urgröpningen av stammens kärna förhindras att träet spricker eller vrider sig.

Tekniken är känd på några få platser i Norge under namnet "kvåv". Själv har vi använt det i experimentellt syfte på ett av våra hus i Fotevikens Vikingareservat och resultatet är förbluffande bra. Exemplen som överlevt är dock få på denna teknik. Mig veterligt är Skagens kyrka i Tiveden det sydligaste exemplet på tekniken. Min fråga till er är om ni känner till tekniken eller kan dra er till minnes om rester efter sådana tak påträffats vid utgrävningar. Normalt när man ser en sådan urholkad furustock kanske man hänfört den till en rest efter en avloppsränna eller dylikt. Så behöver det ju faktiskt inte vara.

Se mer här:

http://www.foteviken.se/viking_art17_4aqx.htm 

Utloggad Leif

  • Gode
  • Antal inlägg: 1 814
  • http://lipoptena.blogspot.com/
    • Älgflugornas herre
SV: Äldre taktäckningsmaterial
« Svar #1 skrivet: mars 05, 2007, 09:57 »
Jag har ingen erfarenhet av taktäckningsmaterial, men vet att det i Letland finns ett flertal underaökta synnerligen väl bevarade boplatser som ligger i anslutning till eller ute i mossar. Rimligen borde det finnas takmaterial bevarade i dessa miljöer. Har dock ingen aktuell kontakt dithän just nu.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad CeBe

  • Medlem
  • Antal inlägg: 95
SV: Äldre taktäckningsmaterial
« Svar #2 skrivet: mars 05, 2007, 10:02 »
Normalt sett är ju inte takmaterial det som bevaras bäst i arkeologiska sammanhang - men man kan ju fråga sig om något liknande dokumenterats bland alla byggnadsrester från Bulverket på Gotland?
"All is Fair in Love and Archaeology"
(Uncle Scrooge i "Crown of the Maya's" - Carl Barks 1963)