Övrigt > Kulturarvsfrågor

Plundring

(1/4) > >>

Gorm:
Hittade nedstående länk på Historiska världars forum. Åsikter? Vad kan man göra för att motverka att våra kulturminnen plundras på allt av värde och förs ut ur landet?

http://www.corren.se/archive/2004/9/13/hty3fdluqf7tpdo.xml?category=1mr1h4sq7tffj3p

/Johan

raunas:
Tråkigt, otroligt tråkigt när det händer. Det händer dessutom alldeles för ofta.

Reuterdahl:
Är det egentligen så ofta? med tanke på hur offentliga våra fornlämmningar är, via fornminnesregister etc. Hur mycket försvinner? Via t ex Intenetauktioner och antikvariat och tv-program som annikrundan tycker jag ändå att det verkar vara relativt lite. Givetvis är det tråkigt att vissa individer missbrukar våra system, men jag hoppas ändå att de är i minoritet. DEt verkar åtminstonde enligt vad jag finner i media vara relativt få fornlämningar som störs av icke aktoriserade personer, desto fler vaerkar vara i fara av statliga verk som vägverket med flera.....

Reuterdahl

Gorm:
Besök www.tradera.com , där finns en hel del föremål utbjudna till försäljning. Att inte media väljer att fokusera på detta kan vara ett uttryck för ointresse från deras sida. Det är endast när fornlämningar i stil med Ottarshögen plundras som det uppmärksammas.

Det kommer tyvärr alltid att finns ljusskygga individer som gör vad som helst för pengar. Att plundra boplatser verkar dock vara lite döfött med tanke på hur lite värdefulla fynd dessa brukar generera. Men jag kan hålla med om att det nog skulle uppmärksammas lite mer från Riksantikvarieämbetets sida om det var så illa som ovanstående artikel vill påvisa. Dock ska man inte tiga detta till tystnad och bagetalisera det eftersom problemet kan växa. Det är mycket bättre att stoppa detta innan det växer utaom alla proportioner.

/Johan

Reuterdahl:
Jag håller med om att man inte skall tysta ned, däremot undrar jag om det är ett eskalerande problem, jag tror att det legat på ungefär samma nivå i flera år (i och för sig är all nivåer över 0 en för hög nivå).

Reuterdahl

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion