Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /storage/content/83/155183/arkeologiforum.se/public_html/forum/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3 Rista i hällar

Författare Ämne: Rista i hällar  (läst 3445 gånger)

Utloggad Widsith

 • Medlem
 • Antal inlägg: 24
Rista i hällar
« skrivet: november 03, 2006, 20:40 »
Studenter vid Göteborgs Universitet anordnade 1995 ett försök med hällristning, en kopia av den halvmeterhöga "Bågskytten" vid Fossum i Bohuslän med tidstypiska verktyg, och de kunde då konstatera att ristande är ett tidsödande arbete, och fysiskt och mentalt väldigt tröttande. Det tog 13 timmar effektiv knackningstid att göra ristningen färdig.
Jag undrar om det är en allenarådande uppfattning att hällristning företogs enligt studenternas metod och verktyg, eller om det finns alternativa teorier, och andra uppfattningar om den tid det tog att göra en ristning?

Studenternas uppsats finns här: Knacka hällristning med forntida teknik

Utloggad Anna-Carin

 • Medlem
 • Antal inlägg: 52
  • http://hem.bredband.net/annbet/
Rista i hällar
« Svar #1 skrivet: november 04, 2006, 18:45 »
Nyligen råkade jag se några rader i ämnet så jag gör ett litet inpass här även om jag egentligen varken är kunnig eller särskilt intresserad. :wink:

I boken "Hällbilder - hotade fornminnen" av Pehr Hasselrot (Liber 1984), såg jag en intervju med någon som hette Göran Andersson, han presenteras som amatörarkeolog och hällristningsfinnare.

Han säger i boken att "som stenhuggare vet jag att det är så gott som hopplöst att få hål på torrt berg. Blöter jag det och det får suga åt sig går det mycket lätt att hugga väldigt fina linjer och ytor på hällen." Han använder en kvartsitsten, och nämner att i ett experiment övervakat av en professor Gunnar Ekelund från Göteborgs Museum högg han en skålgrop på ett par minuter. Under intervjun hugger han ett litet solhjul. "Det går fort."

Utloggad Leif

 • Gode
 • Antal inlägg: 1 814
 • http://lipoptena.blogspot.com/
  • Älgflugornas herre
Rista i hällar
« Svar #2 skrivet: november 04, 2006, 21:44 »
Jag är inte helt övertygad om att man skall säga "studenternas metod". Om jag minns rätt så knackade Kalle o co under överinseende av Lasse Bengtsson, som väl är en av de arkeologer som ägnat hällristningar absolut mest tankemöda i sverige.... Jag har för mig att Lasse knackat rätt mycket själv också, men kankse missminner jag mig.
Motsatsen till praktisk är inte teoretisk utan opraktisk.

Bloggar:
http://lipoptena.blogspot.com/
http://lammunge.blogspot.com/

Utloggad jurtan

 • Novis
 • Antal inlägg: 9
SV: Rista i hällar
« Svar #3 skrivet: januari 27, 2007, 22:29 »
Har också gjort några skålgropar, det går rätt snabbt, knackandet är mycket meditativt, my guess är att det var processen som var grejen med skålgroparna, kan tänka mej att det blir som rena trancegrejen när många är igång samtidigt!