Författare Ämne: klassamhällets uppkomst  (läst 6729 gånger)

Utloggad gusten86

  • Novis
  • Antal inlägg: 10
klassamhällets uppkomst
« skrivet: oktober 02, 2006, 00:41 »
Ja håller på med en uppsats där ja ska undersöka när ett strukturellt klassamhälle uppstår i skandinavien. Min teori är att embryot till ett klassamhälle uppstod under stridsyxekultur. Det intensifierades senare under senneolitikum och tidig bronsålder.

Utloggad buriedalive

  • Medlem
  • Antal inlägg: 37
  • Johnny
klassamhällets uppkomst
« Svar #1 skrivet: oktober 06, 2006, 18:22 »
Låter som en svår uppgift...
varför anser du det viktigt att känna till klassamhällets struktur och hur den uppstod - hoppas inte din utgångspunkt är att "klass" är någonting "negativt"?
Hur definierar du ordet "klass" och "klassamhälle" i din uppsats, och anser du då att den definitionen är kontinuerlig genom tid?
Vad är det som skapar en "klass"?
"Here they fight with the dagger, God preserve us all!"
-Master Hans Talhoffer-

Utloggad Micke

  • Moderator
  • Veteran
  • Antal inlägg: 566
    • Mickes blogg
klassamhällets uppkomst
« Svar #2 skrivet: oktober 06, 2006, 18:43 »
Varför inte titta på Trattbägarkulturen? Det bör vara med jordbrukets införande och de stora konsekvenser detta får som de första riktiga möjligheten till ett mer ojämlikt samhälle uppkommer... Kolla in Lars Sundströms avhandling "Det hotade kollektivet" från 2003.

/Micke Nordin

Utloggad Gunnar Creutz

  • Stammis
  • Antal inlägg: 199
    • Slutarpsdösen
klassamhällets uppkomst
« Svar #3 skrivet: oktober 07, 2006, 08:58 »
Jag skulle rekommendera att du vänder dig till socialantropologisk litteratur och läser om hierarkier, kaster, klasser, politik och makt. Thomas Hylland Eriksen, Små platser – stora frågor: en introduktion till socialantropologi (2000) kan kanske vara en startpunkt innan du dyker djupare. Frågan om klass-samhällets uppkomst beror ju mycket på hur man definierar klass. Hierarkier verkar ju finnas i alla mänskliga samhällen.

Hälsningar
Gunnar

Utloggad Herulen

  • Veteran
  • Antal inlägg: 624
klassamhällets uppkomst
« Svar #4 skrivet: oktober 08, 2006, 15:34 »
En social klass är ett resultat av att vissa grupper har förmågan att kunna sluta sig samman för att få bättre privilegier än de övriga i samhället och de legitimerar detta med en utstuderad ideologi. Det finns alltså inget intresse för några att gruppera sig som en lägre klass, utan denna definieras utifrån den klassen med högre status. Det intressanta är då varför några vill sluta sig samman till en mer privilegierad klass? Vilka fördelar får de av det och när har de möjligheter till det? Du har själv varit inne på stridsyxekulturen. Micke föreslår Trattbägarkulturen, vilket nog är ett bättre alternativ. Orsaken till det anser jag är att den främsta förutsättningen för att kunna bilda en privilegierad klass är att det måste finnas en överskottsproduktion som kan försörja denna klass och att de har tillgång till prestigevaror för en rangordningsideologi och politiska allianser med privilegierade grupper från andra samhällen. Detta finner vi redan hos Trattbägarfolket. Ditt problem är då att bedriva en kunskapsteoretisk diskussion kring detta och finna arkeologiska belägg för att så är fallet. För att inte ditt arbete ska svälla över bör du koncentrera dig på ett specifeikt område.

Utloggad gusten86

  • Novis
  • Antal inlägg: 10
klassamhällets uppkomst
« Svar #5 skrivet: oktober 08, 2006, 17:57 »
Jag håller inte med att det skulle uppstå något klassamhälle under trattbägartid. Tittar man tex på deras begravningar så är det svårt att se någon skillnad mellan olika individer. Detta tycker jag blir tydligt under stridsyxetid, där ensambegravningar med tydliga och dyra statusföremål uppstår.

Utloggad buriedalive

  • Medlem
  • Antal inlägg: 37
  • Johnny
klassamhällets uppkomst
« Svar #6 skrivet: oktober 08, 2006, 20:31 »
Även om det inte finns några "uppenbara" skillnader i gravskicket så behöver det inte innebära att ett "klass" indelat samhälle inte existerat! Se bara på vår egen tids gravläggningar? Låt oss säga att arkeologer om 200 år skulle göra en utgrävning på en kyrka där gravarna gravlaggts mellan åren 1980-2000 (bara för att ta nått årtal). Vad skulle man hitta? Man skulle sannolikt inte finna några generella möster gällande fynd och föremål som fölt med den döde i graven. I alla fall inte vad det gäller fynd som har direkt med den dödes personlighet att göra, visst skulle man finna att alla förmodligen gravlags med byxor som hade gylf, bälte, knappar förutsatt att dessa var av metall och bevarats. Men det skulle inte finnas några tydliga mönster angående "gravgåvorna" och hur de ligger placerade i relation till den döde. T.ex. svärd ingår inte längre som gravgåvor, keramik med mat i, seden att begravas med en slav som dödats för att följa sin ägare är också väldigt sällsynt i våra dagar.

Om det finns några gåvor så är de högst inidviuella och har ett nära samband med den dödes personlighet. T.ex. vigselring, att blir begravd med sin motorcykel-outfit för den motorcykel entustiast som dött i en trafikolycka är exempel på att det fortfarande finns nån form av "gravgåva" idag...

Min poäng är att belysa att vi idag som sannerligen lever i ett klassamhälle där jag ser hur bekanta har det så dåligt ställt att de inte har råd till skor och går omkring barfota, eller tvärtom lever så gott att de inte ser det som nödvändigt att plugga vidare eftersom ekonomin är säkrad resten av livet.
Ändock begravs vi alla på samma vis, fattig som rik i en enkel kista ca 1,5 m under jord och sällan tar vi med oss några gåvor från livet eftersom "varken gods eller guld följer med dig till himmel eller helvete".

Visst kan vi ändå idag säga att "gravgåvor" om än i högst individuella drag existerar. Det kan handla om en kista i ädel-ek som kostat lite mer än en furukista, eller en skillnad i klädsel där någon valt att låta sig begravas i en dyr Batistini kostym eller en annan med enkel jeans och t-shirt. Dessa skillnader försvinner dock snabbt om moder jord får säga sitt angående nedbrytningsprocesser.

Alltså behöver inte ett "fyndtomt" gravskickt indikera på att ett "klass" indelat samhälle inte existerat. Trattbägarna som du anser inte haft ett "klassamhälle" kan haft gravgåvor som inte syns idag, t.ex. blommor, fjädrar, kläder!

Strunta därför inte i trattbägarna i din diskussion angående "klassamhälle" av den anledning jag just argumenterat emot!
"Here they fight with the dagger, God preserve us all!"
-Master Hans Talhoffer-

Utloggad Micke

  • Moderator
  • Veteran
  • Antal inlägg: 566
    • Mickes blogg
klassamhällets uppkomst
« Svar #7 skrivet: oktober 12, 2006, 15:18 »
Det skulle också kunna vara så att trattbägarkulturens klassamhälle var av sådan art att det inte skulle ha kunnat bevaras om "eliten", på ett alldeles för uppenbart sätt, upplyft sig själva. Tvärt om verkar det ju som om man i trattbägarkulturen faktiskt betonat att man är jämlika. Den enda gången jämlikhet behöver betonas är dock då man de facto inte är jämlika. Kanske var trattbägarsamhällets klasser allt för nya för att det skulle vara möjligt att bevara den nya maktordningen om man på ett för flagrant sätt utskiljt sig som överklass. Betänk också att klassamhället var nytt, alla komponenter i klassamhället som vi känner från idag kanske inte hade uppkommit ännu. Och dessutom är det så att det kanske inte var möjligt att bevara trattbägarkulturens klassamhälle, vad representerar t.ex. den gropkeramiska kulturen? Återigen vill jag rekommendera Sundströms avhandling...