Författare Ämne: Var är koggarna?  (läst 1366 gånger)

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Var är koggarna?
« skrivet: september 22, 2006, 07:12 »
Länderna kring Östersjön har nu inventerat alla kända marina lämningar i detta hav. Nu har man uppenbart publicerat en lista på 100 av de mest värdefulla, se http://www.trelleborgsallehanda.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060921/TRELLEBORG/109210972/1339

Av någon outgrundlig anledning har man valt att i det rika urvalet från Nordens största skeppskyrkogård, Falsterbohalvön, ta med det s.k. "Knösenvraket" medan den unika "Skanörskoggen" helt nonchalerats. Har inte själv sett listan men när jag talade med reportern verkar det inte ens som om koggtypen är representerad i listan. Denna typ om någon ska ju ha sin givna plats. Utan koggarna hade Nordens medeltidshistoria sett helt annorlunda ut.

På andra plats i Falsterbovraklistan sätter jag "Tegelvraket", inte "Knösenvraket". "Tegelvraket" är ett med tegel fullastat mindre skepp på ca 11 meter från 1500-talet som står nästan helt intakt. Denna typ av mindre båtar s.k. allmogebåtar/bruksbåtar är oerhört sällsynta, med bevarad stapplad last närmast unika. Vi har därför klassat vraket som en ytterst viktig framtida referens.

Se mer om vraken runt Falsterbonäset som Fotevikens Museum undersökt: http://www.foteviken.se/Skane/s17/vraken.htm