Författare Ämne: Koggmuseet i Malmö  (läst 11926 gånger)

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
Koggmuseet i Malmö
« skrivet: augusti 16, 2006, 23:52 »
Under sex år fram till 2004 har Fotevikens Museum på uppdrag av Malmö stad byggt två koggkopior inne i Malmö hamn. Den större koggen, 29 meter lång, är en kopia av det koggfynd som museet fann utanför nakenbadet i Skanör (!) 1992 och som vi undersökte fram till 1995. Det är världens hittills största kända kogg, daterad till 1390 (kanske +- något år) och dessutom ett av världens äldsta kända skepp som haft kanoner ombord. Den andre koggen är en kopia av ett välbevarat fynd från Almere i Holland, daterat till ca 1450. Detta skepp är mindre, endast 19 meter långt.

Som medeltidsarkeolog var det något av en chock för mig när vi reste stävarna på den stora koggen. Det var ju en väldig volym som plötsligt uppenbarade sig. Plötsligt insåg jag hur lite det egentligen är som vi vet om alla de större träkonstruktioner som funnits under medeltiden. Trots att det byggdes koggar på löpande band, finns det inte en enda samtida beskrivning över hur man faktiskt byggde en kogg. När Erik av Pommern skulle resa till Stockholm står det bara i bevarade skrifter något liknande "och så byggde han en flotta och seglade till Stockholm". Vadå bygga en flotta? Vilken enorm "industri" måste det inte till för att kunna göra något sådant.

År 2004 fick Fotevikens Museum så uppdraget att bygga ett museum kring dessa seglande koggar i Malmö hamn. Detta är nu färdigt. I lördags den 12 aug seglade den stora koggen för första gången över till "Dronningen by". Trots regnvädret exploderade stranden vid Den lille havefrue av turisternas blixtar när skeppet strök förbi. Strök gjorde man också koggens flagga när dronningens skepp Dannebrogen passerades. Genast besvarades hälsningen med att vakten på hennes skepp också halade Danebrogen. Ett stolt tillfälle. Vår plan att lasta skeppet fullt med dansk öl gick dock om intet. Det kan nämligen ta ombord 150 ton. Vi hade länsat hela Nyhavn på öl!



Koggen vid den gamla tilläggsplatsen för Malmöfärjorna.




Koggen mitt i hjärtat av Köpenhamn med Christian IV:s börshus från 1610
och Christianborgs slott med Absalons 1100-tals ruiner i källaren i bakgrunden.

Utloggad Pelleplutt

  • Novis
  • Antal inlägg: 6
SV: Koggmuseet i Malmö
« Svar #1 skrivet: maj 07, 2007, 01:59 »
Hur går det med koggen och muséet (både i Malmö & i Foteviken) nu förtiden?
När jag läste museivetenskap under -99, gjorde jag min praktik på Foteviksmuséet. Hjälpte till med dokumentationen kring koggen och skrev bildtexter och specialinformation om detaljer på koggen till hemsidan (trevligt ställe). Hade en hel del spännande diskussioner med Harry A under denna tid! Har därför följt koggens öden med stort intresse under åren, men slappnat av i vaksamhet på senare tid. Behöver därför en uppdatering!
/Per

Utloggad Jerrark

  • Veteran
  • Antal inlägg: 797
SV: Koggmuseet i Malmö
« Svar #2 skrivet: maj 07, 2007, 11:32 »
På tal om skeppsbyggeriindustrier: Som jämförande kuriosa kan väl nämnas att de största fartygen i den kinesiske amiralen och upptäcksresanden Zheng Hes flotta enligt samtida källor var ca 130 meter långa och 50 meter breda, med nio master.
Zheng He gjorde sju resor i Indiska oceanen mellan 1405 och 1433. Han kom som längst till Östafrikas kust. På en av resorna förde han hem ett par giraffer till Kina som väckte stort uppseende vid Mingkejsarens hov.
Delar av ett roder från Zheng Hes tid har hittats vid en utgrävning. Det bekräftar att vissa fartyg under den här tiden kunde bli ofantligt stora.

Just nu är man i färd med att bygga en något förminskad rekonstruktion (70 meter) av ett av Zheng Hes stora skattskepp (baochuan).

Måste dock åka ned till Malmö nån gång och titta på era fina koggar. Tar ni passagerare också?

Utloggad Sven lagman

  • Avslutat konto
  • Gode
  • Antal inlägg: 1 138
SV: Koggmuseet i Malmö
« Svar #3 skrivet: maj 07, 2007, 14:43 »
Både Koggmuseet och Vikingareservatet frodas. Har du inte varit på platserna de senaste åren blir du nog förvånad över vad engagerad personal, reenactors och historiska föreningar kan få fram. Den stora koggen (originalet från ca 1390) är nu, trots att vi inte gett avkall på dess historisk-autentiska byggnadskonstruktion, klassad för 90 passagerare. Den fordar dock 10 mans besättning så vi tar inte ut henne alltför många gånger på rena turistseglingar. Undantaget är när Skeppslaget seglar henne. Vill du segla med är det bara att ansluta till vänföreningen "Skeppslaget". De brukar ta ut henne några lördagar i månaden. Nu på lördag löper den t.ex. ut.

Den lilla koggen (originalet från ca 1450)  går ut två gånger om dagen och tar då museibesökare med på en 45 minuters sjötur utanför Malmö redd.

Planerade längre seglingar med den stora koggen och Skeppslaget i år är:

29 maj till Helsingör
30 maj-4 juni till Halmstad för att fira stadens 700-års jubileum
7-10 sep Höllviken – Trelleborg för att fira stadens 750-års jubileum
21-24 sep Vordingborg i Danmark
13-21 okt Stora medeltidsveckan vid Töjhuset i Köpenhamn

(Obs några av tiderna fortfarande preliminära)


Foto: Tommy Bystedt/Fotevikens Museum
« Senast ändrad: maj 08, 2007, 18:45 av Gorm »

Utloggad Piankhy

  • Gode
  • Antal inlägg: 2 463
SV: Koggmuseet i Malmö
« Svar #4 skrivet: maj 07, 2007, 18:10 »
Imponerande koggar, måste åka ned nu i sommar och se dem med egna ögon.

Förresten andra repliker av historiska skepp finns att beskåda här:
http://brugger.de/ship/ship.html
Ju äldre desto bättre.