Well written article about our conflict archaeology project in todays newspaper

Very good article about our conflict archaeology project in today´s newspaper. This article is in Swedish. I welcome foreign media to write about the project. If you are interested please contact me at jfarchaeology@gmail.com .


http://vastranyland.fi/lokalt/2014-04-24/597556/krigstida-minnen-lyfts-till-ytan

Hitta historien i landskapet

På lördag (26/4) är det åter dags för min årliga vårföreläsning i regi av Söderåkra Hembygdsgille. I år blir det dessutom 10-årsjubileum! En grå dag i maj 2004 började det och sedan dess har det varit ett återkommande evenemang. Ett antal platser i Söderåkra socken har besökts och belysts. Jag tror det mestadels har varit uppskattat bland dem som kommit för att lyssna.

Årets upplaga då: först lite praktiska detaljer. Lördagen den 26 april klockan 10:00, samling på parkeringen vid Bergkvara kapell. Räkna med att det hela nog kommer att ta ett par timmar i anspråk. Det blir en del transportsträckor och fikapaus. Du får ta med eget fika, i övrigt är allt gratis.

Vad ska vi göra då? Jo årets upplaga av vårföreläsningen blir lite annorlunda. Det blir inte en rakt-upp-och-ner-förelsäning. Snarare en minikurs i hur man hittar historien i landskapet, exemplifierat med de två byarna Bockekulla och Kärrabo i södra sockendelen (några kilometer söder om Bergkvara). Jag kommer att presentera några olika typer av källmaterial och vad de kan berätta om landskapet och människorna som bott i det. Men också det viktigaste, nämligen landskapet i sig självt och de lämningar som människorna har avsatt där. Tanken är att åhörarna inte bara ska vara passiva lyssnare utan själva vara delaktiga i tolkandet. Detta är ett nytt grepp för mig så jag vet inte hur det kommer att bli. Förhoppningsvis ska det bli bra!

Alla är som vill är hjärtligt välkomna!

Hanko conflict archaeology update

Next week we will start mapping the remains of the German officers barracks area or the so called "Stammoffiziersunterkunfte" and "Schwesternunterkunfte" with adjoining "Offiziersspeisesaal".

The area of research on the German map from 1943...

During the visits to the formert transition camp area we will also be making some small scale trial excavations. I´m also looking forward to seeing the area of the "Ukrainer Lager" were the Ukrainan volunteers had their very simple quarters.

and now.

Dags för byggnadsvårdstips?

Solen lyser upp tillvaron och helgerna hopar sig. Därmed också tillfällen att inspektera bostäder/sommartorp efter vinterns härjningar. Har tegelpannorna gått sönder? Har kittet rasat från fönsterbågarna? Är det sprickor i den putsade fasaden? Rök det in i spisen när man eldade i påskas? 

En traditionell enkelstuga i två våningar på den östgötska landsbygden.
Frågorna hopar sig. Var får jag tag på rätt material och vad är rätt material? Och vilka insatser ska jag börja med? Nu är det hög tid att planera inför årets byggnadsvårdsåtgärder.

Under spritputsen kan det finnas rötskador, lugn det går att åtgärda.
I kväll berättar jag om byggnadsvård. Kom till Gamla Skolgatan 10 i Söderköping och bli inspirerad. Det är S:t Ragnhilds Gille som arrangerar kvällens föredrag, kl 18.30

Vi ses ikväll!
Marie Hagsten
Byggnadsantikvarie


Nyheter om Arkeologi & Historia maj 2014


Just nu kommer jag (Jouni Tervalampi) inte åt min Spraymail. Om den har blivit kapad eller något strul hos Spray vet jag inte. Har anmält det till Spray


FOTOUTSTÄLLNING OM TRANSVESTITER

Fotografen Kerstin Ekström ställer ut porträtt av transvestiter t.o.m. 29 april 2014 vid stora entrehallen på Västerås stadsbibliotek. Man kan ana inspiration från fotografen Christer Strömsholms bilder från Paris på 1950-1960-talet.


NAZISTISKA KONSTPLUNDRARE

Västerås konstmuseum 24 apr 2014, 19:00 - 20:00

Författaren och journalisten Anders Rydell berättar om sin bok Plundrarna: Hur nazisterna stal Europas konstskatter. Västerås Konstmuseum i samarbete med Västerås Konstförening och Västerås Humanistiska Förening


Läsa mer om Anders Rydell boken Plundrarna DN


NATTBELYSNING AV HÄLLRISTNINGAR I VÄSTERÅS

Gratis utflykt. Torsdagen den 24 april gör Arkeologigruppen inom Västmanlands hembygdsförbund och fornminnesförening en utflykt för att se hällristningarna vid Emausbäcken, Gideonsberg i Västerås (RAÄ 220:1).
I Fornlämningsregistret står det att där ska finnas två skeppsristningar och två skålgropar, men att det tidigare kunde ses fem skepp där. Inga av skeppen är imålade och nu tänkte vi gå dit på kvällen för att med släpljus (ficklampor) titta på hällristningarna och se hur många skepp vi kan se.
Vi kommer också att titta på några nyupptäckta skålgropar på Gideonsberg.
Samling på ICA-Ettans parkering (Långmårtensgatan 1) kl. 20.00 torsdag den 24 april. Ta med ficklampa.
Läsa mer: Arkeologigruppen inom Västmanlands hembygdsförbund och fornminnesförening: hällristningarna vid Emausbäcken, Gideonsberg i Västerås (RAÄ 220:1).
http://www.hembygd.se/aktivitet/id/14133/utflykt-till-hallristningarna-vid-emausbacken-vasteras/

FORSKNING KRING SAMISK HISTORIA

Vad forskar det kring samisk historia får vi veta genom Uppsams föreläsningar där forskare träffas den 28-29 april 2014.

 Läsa mer: Uppsam. Aktuellt i samiskrelaterad forskning, fundering o
http://www.samer.se/4399


GALGBACKAR I VÄSTMANLAND

Jouni Tervalampi föreläser om ”Bödlar, galgbackar och avrättade i Västmanland.”


Onsdag 7 maj 2014  Kl. 19.00 i Hörsalen, Västerås stadsbibliotek

Entré 40 kr . Gratis för medlemmar i Föreningen Norden eller Västerås hembygdsförening

Arrangör: Föreningen Norden i samarbete med Västerås hembygdsförening och Västerås Stadsbibliotek.HÄLLRISTNINGAR VID BJÖRKSTA I VÄSTMANLAND

Gratis guidning av hällristningar av hällristningsexperten Sven-Gunnar Broström inom Björksta bronsåldersbygd

Datum och tid: Måndag 19 maj 2014, kl 18:00-20:00.

Plats: Besöksområdet Björksta bronsåldersbygd i Västerås
kommun.
Samlingsplats: Parkeringsplatsen vid Björksta kyrka i Västerås kommun.

Arrangör: Länsstyrelsen i Västmanland

FORNTIDEN I VÄSTMANLAND

24 maj 2014. Invigning av Forntidutställingen på Västmanlands läns museumBOK OM BISKOP OSMUND

Skaras Stiftshistoriska Sällskap med titlen:

'Biskop Osmund - missionär i Sverige under slutet av vikingatiden'.

BOK OM KYRKOGÅRD I VÄSTERÅS DÄR ENBART DE RIKAS SKILDRAS, MEN DÄR ÄVEN FATTIGA BEGRAVDES

Västmanlands Kulturmiljöförening har gett ut ”En skrift om kulturhistoriskt intressanta gravar på Östra Kyrkogården i Västerås”, skriven av historikern Iréne Arteus. En bok om 47 personer som begravdes på Östra Kyrkogården där enbart rika porträtteras som bland annat häradshövdning Adolf Richard Ahlborg, spannmålshandlaren Johan Carl Boman med flera.

En helt otidsenlig turistpresentbok, enligt mig. Det jag förknippar med Östra Kyrkogården är Estoniamonumentet, de begravda från Spanska sjukan 1918 och massmördaren Filip Nordlund och de nämns inte med en rad. Fast förvånad blir jag inte. Tittar man på böcker som getts ut av föreningen så kan Västmanlands Kulturmiljöförening främst beskrivas för bevarande av rikas kulturmiljöer.

Läsa mer: Kihl, Ann-Christine 2014-04-16. Gamla gravar som gör kyrkogården levande. Vlt.se
http://vlt.se/kulturnoje/1.2456220-gamla-gravar-som-gor-kyrkogarden-levande

Västmanlands Kulturmiljöförening
http://www.kulturmiljo.se/

ELDSLAGNINGSSTENAR FRÅN JÄRNÅLDERN

Arkeologen Anne Monikander skriver om olika sorters eldslagningsstenar och deras fyndmiljöer i artikeln ”Den äldre järålderns eldslgningsstenar” i Fornvännen 2014/1. Hon har även gjort en förtäckning över eldslagningsstenar. En ytterligare eldslagningssten av typ 3 fann Kjell-Åke Jansson i en källa i Badelunda socken när han rensade den för att få igång källan.

Monikander, Anne 2013 (Excel fil) Database of measurements of 171 strike-a-lights from the Iron Age.


STOCKBÅTAR I SVERIGE

Heter en artikel av Sila Sokula och Bo Ejstrup i Fornvännen 2014/1. De har funnet ett sätt att datera urholkade stockbåtar genom att jämföra de daterade stockbåtarna hur de ser ut. Mycket intressant artikel som man skulle kunna praktisera på de stockbåtar som finns vid Surahammars hembygdsgård. Två stockbåtar från Västmanland finns med i förteckningen, dels en stockbåt från Skinnskatteberg och stockbåten från Halvarsviken i Åmänningen i Västmanland (Västervåla 46) men har placerats i Uppland (förmodligen har de trott fyndet var från Östervåla i Uppland).


VIKINGAR BAR BYSANTINSKA HJÄLMAR

På minst två högstatusplatser i Skandinavien som Hedeby och vid Garnisionen på Birka har arkeologer funnit spår efter bysantiska hjälmar som bars av väringgardet i Konstantinopel (dagens Istanbul i Turkiet) och finns avbilade i dokumentet Madrid Skylites. Den som bar hjälmen från Garnisionen på Birka kan varit befälhavaren för Birkas skyddskår.

Läsa mer: Kalmring, Sven 2014. A conical bronze boss and Hedeby`s Eastern connetion. Fornvännen 2014/1.

VIKINGATIDA HANKGÄRDESGÅRD I GÄSTRIKLAND

Läsa mer: Wågström, Joanna 2014-04-16. Hittade gärdesgård från vikingatiden.(Arbetarbladet)
http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.7065575-hittade-gardesgard-fran-vikingatiden

VENDELTIDA FYND I GNISTA

Hennius, Andreas 2014-04-11. Fina fredagsfynd – lägesrapport från Gnista. SAUblogg
http://www.saublogg.se/2014/04/fina-fredagsfynd-lagesrapport-fran-gnista/

VENDELTIDA FYND I ULLTUNA I UPPLAND

Hult, Helena 2014-04-09. Gravarna under logen. SAUblogg
http://www.saublogg.se/2014/04/gravarna-under-logen/

FORNTIDVANDRING I NORDANSTIG I HÄLSINGLAND

Nordanstigs kommun och Nordanstig Turism med stöd av Länsstyrelsen i Gävleborg har gett ut en 44 häfte om  Fornminnen i Nordanstig (2014) där det bland annat skrivs om ”Samer i Bergsjö”, ”Vettbergets fornborg”, ”Avrättningsplatsen vid Stigsängarna”, ”Häxprocesser i Ilsbo” och mycket mera.

Läsa mer:


Läsa eller ladda ned i pdf: Fornminnen i Nordanstig (2014)Link to the Alumni FACEBOOK page about the Jokiniemi excavations


I will update here on a regular basis, depending on demand I will also be updating in English. Check it out here!

Frans Hartman (to the left) and Jan Fast instruct a young digger in the basics of archaeological excavation techniques.

https://www.facebook.com/events/1417209661873851/

Den första verkstaden hittad i kvarteret Almen

Redan den första veckan av undersökningen schaktade vi fram en smideshärd och ett vällagt stengolv som har tillhört en verkstad. Det är delar av den västra tomten som undersöks först. Den påträffade verkstaden var ca 5 x 3 meter stor. Härden som var uppbyggt av sandsten och kraftig lera har varit utsatt för kraftig värme och den var även mycket sotig. De flata sandstenarna som utgjort golvet var slitstarka och eldtåliga. Här har de förväntade fynden av metall från både tillverkning och spill lyst med sin frånvaro, vilket kan tyda på att verkstaden har städats noggrant eftersom råvaran var värdefull. Under mitten av 1700-talet innehades gården av tenngjutare Lars Ambjörnsson Lundvall. Tenngjutarna tillverkade fat, skålar och kannor. I de flesta hushåll användes trätallrikar till vardags och keramikkärlen var billiga att köpa men tennet var ett dyrare statusföremål som oftast ärvdes i generationer. Förhoppningsvis kommer vi trots allt att hitta någon degel eller andra rester efter tenntillverkningen så att vi kan vara mera säkra på tolkningen.

Verkstaden med smideshärden, golvet och stenraderna.

Verkstaden med smideshärden, golvet och stenraderna.

I den södra delen av verkstaden syns ett tydligt avslut på verkstadsytan med en stenrad, se bild, sedan kommer en passage som legat mot den yttervägg som även den syns som en stenrad på bilden.

Över undersökningsytan har bitar av olika skålar och fat i keramik hittats. Mönstren och formerna på skärvorna visar att de kommer från mitten av 1700-talet och även äldre typer av krukor har påträffats. Övriga fynd som hittats är djurben, som är rester efter måltider, pipor till rökning, glasflaskor och fajans, som är en sorts porslin. Men fortfarande är vi bara i början på undersökningen så antalet fynd kommer att öka kraftigt. Nu fortsätter vi neråt i historien och återkommer så fort vi har något mer att berätta om.

 

 

April Pieces Of My Mind #1

 • I want my spell-checker word list to reside in the cloud so that I won’t have to start from scratch, adding names of Swedish provinces and archaeologists to the list, separately for each computer I work at.

 • I’m tired of Star Trek and Star Wars. Let’s forget about them. The Space Odyssey took place 13 years ago. I want new scifi! 2010s scifi.
 • I ask this senior male scholar for the name of a qualified woman under 40 to review a book. He replies that there is none in his country. Hey man, at least you could have said ”I personally don’t know of such a person, but, you know, I’m getting old”.
 • Facebook wants to know who my favourite sports teams are. I’ll tell you: the ones that are never on TV and hardly ever have any spectators at their games. Because though I can fully understand that it may be fun to play soccer, I have only nerdy incomprehension for those who watch others playing soccer.
 • Theobromine is a wimpy mind-altering substance. I’m pretty sure chocolate would sell equally well without it.
 • My wife has found a dependable dealer. Ostensibly this person is a dentist in the Old Town, a high-rent area, but it’s pretty clear how the guy makes his real money. Growing at home and selling to the patients. Must be one of the bigger Chinese duck egg pushers in town. It’s good shit too.
 • Roots hiphop credibility is not something I value. But it surprised me to learn that Nikki Minaj once had it.
 • There may not be many things I care about in this world, but throwing out old sauce bottles and condiment jars in the fridge, years past their use-by dates, is certainly one of them. Aaaaah!
 • Oxford Archaeology has a specialist department for “Heritage Burial Services”. What an unusually infelicitious phrase. Do they bury heritage? Do they perform funeral services? Or if they deal with “heritage burials”, then what does that mean?
 • I like Jrette’s belly laugh. She doesn’t giggle.
 • What a marvellous headline. “Archaeological dig unearths secrets below the ground”. Yes! So true!
 • Thinking about honour-related violence against women, it struck me that to the extent that Swedish men have a concept of honour, one pretty sure-fire way of losing that honour is to threaten or beat women.
 • Oh what sweet relief it is to go from a barely good book to a very good book and realise that you haven’t lost your pleasure in reading after all.
 • I’d like to wear my denim jacket more but I can’t because I always wear denim pants.
 • Another strange usage. “How amazing is that?”, when you are actually amazed. I’d make that “How amazing isn’t that”, or “Isn’t that amazing?”.
 • Somebody named Gürkan, Sw. “the cücümber”, just tried to add me as a business associate on Linkedin.
 • I didn’t like American Hustler so I left with an hour to spare. Stupid people doing stupid scams but neither in a comedic nor a tragic way. Didn’t care about any of them.
 • Galileo was Danish, from Gilleleje.
 • The Guardian’s chief arts writer Charlotte Higgins pissed me off on Little Atoms, saying that archaeology’s view of Roman Britain is strongly historically contingent because the Victorians had different ideas about it. No, you /&%#(]&)(*, our ideas change because we keep digging and developing new methods. Our current ideas about Roman Britain are not just contingently different from those of 150 years ago. They are more accurate and based on better material and argument.
 • I love Robbie King’s fat and audacious hammond licks on the Incredible Bongo Band’s tunes!
 • Australia was peopled from the north as one of humanity’s first conquests outside Africa. New Zealand was peopled tens of thousands of years later from the East, as one of the last.
 • The 90s tunes in my song & chords binder have somehow become two decades old.
 • I celebrate 15 years as editor of Fornvännen today (15 April). The median tenure among the editors since 1906 is 8 years.
 • Skalk is a great Danish archaeology mag. I just wish it didn’t look like the Watch Tower or Reader’s Digest when I bring it on the train.
 • OMG, there’s a planet-sized ball of shiny rock hanging in the sky!

The 2012-phenomenon and the (new) age of hyperobjects

Yes I know, I have ceased to blog so I should not post anything more here (115 days have gone since my “last” post). All I will do here and in the future is to post links to my texts on Academia.edu. Here is a paper I presented last week in London.Filed under: Archaeological theory, […]

Vantaa Jokiniemi revisited 2014

Is finally a reality!


After a break of 20 years the Finnish Science Centre Heureka together with the Alumni of the University of Helsinki did what I had secretly wished them to do for many, many  years.  They successfully kickstarted  new public archaeological excavations of this unique stone age site and with a fresh new approach.
For all the lucky participants of this exclusive one week dig (sold out in just five hours) I have only one thing to say.

Welcome to the fascinating world of archaeology!

"Enjoy every minute"


Jan Fast
Archaeologist MA