Renoveringsraseriet till Kalmar läns museum

Alfred Skogberg och Gustav Bergström, kända från Renoveringsraseriet, har skrivit boken Gör om gör rätt – landet runt med Renoveringsraseriet.  I denna bok tar författarna läsarna med på en resa till 12 svenska städer där de utforskar och diskuterar renoveringens konst och utmaningar. Under resan har de intervjuat arkitekter, stadsplanerare och andra experter för att belysa både positiva exempel och rena katastrofer inom renoveringsvärlden. Ett av de besökta städerna är Kalmar.

Boken, som släpptes den 20 november 2023, ger en unik inblick i svensk renoveringskultur och fungerar som en guide för alla som är intresserade av att bevara och förbättra vårt byggda arv. För att ytterligare fördjupa förståelsen för ämnet kommer Alfred Skogberg själv att besöka Kalmar läns museum den 13 december.

Om renoveringsraseriet

Renoveringsraseriet är en ideell förening som arbetar kommunikativt för att upplysa fastighetsägare, politiker, journalister och allmänhet om värdet i att bevara de välbyggda och vackra exteriörer och interiörer som hotas alltmer av okunskap och kortsiktiga vinstintressen.

Med över 32 000 följare på Instagram har föreningen skapat en stark gemenskap för de som delar deras intresse för tidstypiska byggnadsdetaljer och ifrågasätter varför så många vill slänga dem på sopberget. 

Alfred Skogberg, ordförande i den ideella föreningen Renoveringsraseriet, kommer till Kalmar läns museum den 13 december 2023.

The post Renoveringsraseriet till Kalmar läns museum appeared first on Kalmar läns museum.

Hjärt-Lungfonden hedrar Jenny Nyström i jubileumsgåvokalender

Jenny Nyström och Hjärt-Lungfonden har en lång gemensam historia, vilket Hjärt-Lungfonden vill uppmärksamma i samband med deras 120-årsjubileum. Därför har Hjärt-Lungfonden utsett Jenny Nyström till årets konstnär i sin gåvokalender 2024.

Genom ett samarbete med Kalmar läns museum har Hjärt-Lungfonden kunnat förena Jenny Nyströms illustrationer i kalendern med den avgörande roll hon spelade i Hjärt-Lungfondens tidiga historia. Jenny bidrog till Hjärt-Lungfondens insamlingsarbete redan på 1910-talet i form av julmärken med hennes illustrationer. Försäljningen av dessa julmärken har över tid genererat betydande medel för att bekämpa sjukdomar som bland annat tuberkulos.

Denna hyllning i Hjärt-Lungfondens kalender påminner om den stora betydelse Jenny Nyström hade, både för svensk kultur och för välgörenhet. På Kalmar läns museum stöttar vi denna insats och har startat en insamling för att bidra till Hjärt-Lungfondens fortsatta arbete. Genom att ge en gåva på 300 kronor eller mer får du kalendern med Jenny Nyströms vackra konst. Insamlingen går oavkortat till förmån för Hjärt-Lungfondens forskning. Det går också att köpa kalendern på Kalmar läns museum.

Hur gör jag för att köpa kalendern?

Gåvokalendern 2024 med Jenny Nyströms illustrationer beställs genom att ge en gåva till Kalmar läns museums insamling till Hjärt-Lungfonden via Hjärt-Lungfondens webbplats (nytt fönster). Gåvokalendern kan även köpas på plats hos Kalmar läns museum.

Fakta gåvokalendern

Hjärt-Lungfondens gåvokalender är en särskilt framtagen konstkalender till Hjärt-Lungfondens givare.

År 2024 är det fjärde året som kalendern ges ut. Tidigare konstnärer som bidragit med sin konst till kalendern är Lasse Åberg, Maxi Svensson och Caroline af Ugglas. 

Fakta om Jenny Nyström (1854-1946)

Jenny Nyström, född i Kalmar 1854. Trots att Jenny Nyström kanske mest är känd för att ha introducerat den svenska tomten genom sina illustrationer, omfattade hennes talang mycket mer än så. Under sin långa karriär utförde hon otaliga verk som nu finns i museer, hon avbildades på frimärken och har gator uppkallade efter sig.

Jenny visade tidigt en talang för att rita och började på konstskola redan som tonåring. Några år senare fick hon plats på Konstakademin och flyttade till Stockholm.

Där vann Jenny Nyström, som första kvinna någonsin, Konstakademins pristävling. Det gav henne ett stipendium så att hon kunde fortsätta sina konststudier i Paris. Där fick hon bland annat ställa ut på den mycket prestigefyllda Parissalongen.

Parallellt med studierna, som fokuserade på klassiskt måleri, började Jenny Nyström försörja sig genom olika illustrationsuppdrag. Det stora genombrottet kom 1881 med Viktor Rydbergs Tomten. Efter det tog karriären fart och hon gjorde illustrationer till bland annat barnböcker, vykort och tidningar.

Jenny Nyström arbetade vidare, inte minst med att måla tomtar, ända till sin död vid 91 års ålder. när hon gick bort 1946 var hon en rikskändis, men idag kan hon nog betraktas som en nationalklenod.

Redan 1910 gjorde Jenny Nyström för första, men inte sista, gången julmärken åt Svenska Nationalförsamlingen mot Tuberkulos (som Hjärt-Lungfonden hette på den tiden). Försäljningen av hennes julmärken har över tid bidragit med mycket pengar till kampen mot bland annat tuberkulos. Denna sjukdom hade både drabbat Jenny Nyströms make hårt och lett till hennes systers alltför tidiga bortgång. Med tanke på det känns det extra fint att hennes konst kan fortsätta att göra skillnad för forskningen.

Jenny Nyström gifte sig 1887 med Daniel Stoopendaal. Sex år senare fick de sonen Curt Nyström Stoopendaal, som också blev en framgångsrik illustratör.

Genom en testamenterad gåva från Curts hustru bildades 1984 Jenny Nyströms och Curt Stoopendaals stiftelse. Stiftelsens samlingar finns på Kalmar läns museum, som generöst har bistått Hjärt-Lungfonden i arbetet med gåvokalendern 2024.

Mer information

Hjärt-Lungfondens och Kalmar läns museums pressmeddelande (mynewsdesk.com, nytt fönster)

Hjärt-Lungfondens webbplats (hjart-lungfonden.se, nytt fönster)

The post Hjärt-Lungfonden hedrar Jenny Nyström i jubileumsgåvokalender appeared first on Kalmar läns museum.

Vi förhandsvisar två avsnitt av SVT:s nya serie

Vad hade hunden för betydelse för stenåldersfamiljerna och hur bodde man egentligen på den tiden? Sveriges historia är spännande, rolig och ofta ganska läskig. I den stora satsningen på tv-serien Historien om Sverige har SVT tagit fram en barnversion av serien, som speglar seriens avsnitt och handling. Programledaren Farah Abadi visar spännande och fascinerande dramatiseringar om händelser och företeelser i vårt land plockade ur huvudserien. Hon berättar utifrån barnens perspektiv och förklarar ibland komplicerade skeenden på ett enklare vis. Faktainnehållet är anpassat till barn från 6 år och uppåt. Vid tre tillfällen under höstlovet har vi fått möjligheten att förhandsvisa de två första avsnitten av serien. Vi sänder avsnitten efter varandra. Ett avsnitt är cirka 15 minuter. Mellan avsnitten visar vår guide upp spännande kläder och rekvisita från den tidsålder som avsnittet handlar om. 

Första avsnittet handlar om när de allra första människorna kom hit. Vi får se hur stenåldersmänniskorna levde, hur de bodde, vad de åt och hur viktig hunden var för familjerna. Vi får också se hur de såg på livet efter döden och vilka faror som fanns. Andra avsnittet handlar om metallernas tid och hur jakten på bronset fick människor att söka sig ut i världen och möta andra kulturer och lära sig nya saker.

Historien om Sverige med Farah har premiär söndag 5 november på SVT Play och SVT Barn. Samma dag startar också SVT:s storsatsning Historien om Sverige med berättaren Simon J Berger. Programserien Historien om Sverige består av tio delar och bygger på rekonstruktioner av historiska skeenden och personer. 

Se trailern om Historien med Sverige med Farah på SVT:s webbplats

The post Vi förhandsvisar två avsnitt av SVT:s nya serie appeared first on Kalmar läns museum.

Vi söker Administrativ chef/Kanslichef

Nu finns det en fantastisk möjlighet att bli en del av Kalmar läns museum då vi söker en efterträdare till vår kanslichef som kommer att gå i pension vid årsskiftet. 

Vi söker en driven och utvecklingsinriktad ledare med erfarenhet av att stödja en bred och komplex offentlig verksamhet med flera pågående processer. Som chef för kansli- och serviceenheten har du helhetsansvar för att leverera ett professionellt enhetligt stöd till verksamheterna vid Kalmar läns museum i nära dialog med museichefen, enhetschefer och styrelse.

Kansli- och serviceenheten är enheten som syns mer inåt än utåt och bidrar till att alla ska trivas göra rätt och mår bra. Enheten ansvarar för ekonomi, HR, IT, lön, verkstad, säkerhetsfrågor, tillsyn och skötsel av fastigheter och fordon, tekniska installationer, diarium, kontorsvaktmästeri och lokalvård. På enheten jobbar, ekonomer, HR-partner, controller, vaktmästare, museitekniker, lokalvårdare och It-tekniker. Du kommer att vara chef för enhetens 12 kompetenta medarbetare. I denna roll är ditt uppdrag att aktivt och engagerat utveckla och driva verksamheten på ett rättssäkert sätt, stödja medarbetarna samt säkerhetsställa en god arbetsmiljö.  

Förutom ditt chefsuppdrag ingår du i museets ledningsgrupp som gemensamt driver och utvecklar strategiska och affärsmässiga frågor som är gemensamma för hela Kalmar läns museums verksamhet. 

Som person utmärker du dig genom en positiv och drivande attityd samtidigt som du har en förmåga att arbeta prestigelöst och effektivt med andra. I din roll som ledare är du lyhörd och har en stark pedagogisk förmåga som främjar delaktighet. Vi ser gärna att du har ett genuint intresse för människor och vill hjälpa andra att utvecklas. Du har en god analytisk kompetens och har förmåga att hantera komplexa frågor. Du har också en förmåga att organisera och strukturera verksamheten för att skapa tydlighet och ändamålsenliga arbetsprocesser. Det är även viktigt att du på ett pedagogiskt sätt kan presentera och kommunicera resultat och analyser. 

Läs mer och sök tjänsten som Administrativ chef/Kanslichef

The post Vi söker Administrativ chef/Kanslichef appeared first on Kalmar läns museum.

JFA excavations in 2024

Upcoming and planned community archaeology excavations in 2024. No previous knowledge of archaeology is needed in order to participate. Youngsters under 14 years of age can participate in the company of an adult.

We welcome you to the facinating world of archaeology. Please send a letter of interest to jfarchaeology@gmail.com if you see something you like.


            April

1.                         ”Wohls Manor" 24.4–28.4.2024.

Excavation of the cellar of the Manor House

            Arranger: Sparbanksstiftelsen i Kyrkslätt.


            May

2.                          ”Porkkala 1944–1956” 4.5. – 8.5.2024.

Cold War Conflict Archaeology excavation

Arranger: Kirkkonummen kansalaisopisto.

Register here!


3.                         ”Hanko 1941” 13.5 – 16.5.2024.

Excavation of a Second World War structure on the Hanko Front.

Arranger: Hangö Sommaruni ”Konfliktarkeologi pass 1” / Thure Galléns stiftelse.

4.                          

                  Hanko, Tulliniemi ”Deutsches Lager Hanko 1942–1944” 20.5. – 24.5.2024.

Excavation of a German Second World War German transition camp.

Arranger: Hangö Sommaruni ”Konfliktarkeologi pass 1” / Thure Galléns stiftelse.



5.                          Hanko Tulliniemi ”Deutsches Lager Hanko 1942–1944 27.5. – 31.5.2024.

Excavation of a German Second World War German transition camp.

Arranger: Hangö Sommaruni ”Konfliktarkeologi pass 3”/ Thure Galléns stiftelse.

 



            June

6.                          Porvoo, Vävarsbacka II 3.6. – 9.6.2024.

Excavation of a stone-age dwelling site.

Arranger: Borgå Medborgarinstitut/Porvoon kansalaisopisto.

Register here!


7.                          Turku, Jäkärlä 10.6 – 14.6.2024.

Excavation of a stone-age dwelling site.

Arranger: Åbo svenska arbetarinstitut 

https://uusi.opistopalvelut.fi/abo/sv/?q=arkeologi&page=1

Registration starts 12.12.2023 at 6 pm.



8.                          Espoo, Kläppkärr 15.6 – 20.6.2024.

Excavation of a stone-age dwelling site.

Arranger: Esbo Arbis.

Registration starts 20.11.2023 at 10 am.



9.                          Vantaa, Jokiniemi 24.6. – 28.6.2024.

Excavation of a stone-age dwelling site.

Arrangers: Heureka and Helsingin seudun kesäyliopisto

Register here!



            July

10               Vantaa, Jokiniemi 1.7. – 5.7.2024.

Excavation of a stone-age dwelling site.

Arrangers: Heureka and Helsingin seudun kesäyliopisto

Register here!


            



11              "Nordiskt Amatörarkeologiskt Utgrävningsläger 2024” Åland, Geta 21.7. – 26.7.2024.

Excavation of a stone-age dwelling site.

Arranger: Mariehamns Medborgarinstitut (MEDIS). 

Registration starts 14.12.2023 at 10 am.




12              "Nordiskt Amatörarkeologiskt Utgrävningsläger 2024” Åland, Geta  28.7.– 2.8.2024.

Excavation of a stone-age dwelling site.

Arranger: Mariehamns Medborgarinstitut (MEDIS). 

Registration starts 14.12.2023 at 10 am.



            August

13               Kimitoön 7.8. – 11.8.2024.

Excavation of a stone-age dwelling site.

Arranger: Kimitoöns vuxenistitut/Kemiönsaaren aikuisopisto.

Registration starts 14.12.2023 at 5 pm.



14               Kouvola, Ruskiasuo 12.8. – 16.8.2024.

Excavation of a stone-age dwelling site.

Arranger: Kouvolan kansalaisopisto.

Registration starts 27.5.2024.



15               Korpo, Brunskär 19.8. – 23.8.2024.

Excavation of an island settlement from the 19th to the 17th Centuries

Arranger: Brunskärs byalag.



16               Kristiinankaupunki, Rävåsen 26.8. – 30.8.2024.

Excavation of a stone-age dwelling site.

Planning in progress.



September

17              Vaasa, Korsholma 2.9. – 6.9.2024.

Ecavation of Korsholm Castle and Kings Manor.

Arranger: Alma opisto

Registration starts in May 2024



18               Vaasa Korsholma 7.9. – 21.9.2024.

Ecavation of Korsholm Castle and Kings Manor.

Arranger Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (SÖFUK)

Planning in progress.



19              Lohja, Kittiskoski E 14.9. – 22.9.2024.

Excavation of a stone-age dwelling site.

Planning in progress.



20               ”Porkkala 1944–1956” 27.9. – 30.9.2024.

Cold War Conflict Archaeology excavation

Arranger: Kirkkonummen kansalaisopisto.

Planning in progress.




Programmet klart för årets kulturarvsseminarium

Nu är programmet klart för årets Kulturarvsseminarium, den årliga temadagen som ska bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarvet. Årets seminarium heter ”Peru, Parismåla och Parboäng” och kommer att handla om ortsnamn och dialekter i vårt avlånga län. Varför heter platser och orter som de gör och varför uttalar vi och benämner saker och företeelser på så olika sätt? Vad kan vi egentligen förstå av en plats historia genom dess namn? Nu är programmet klart och vi är mycket glada för alla föreläsare som kommer hit för att belysa årets tema på olika sätt. Varmt välkommen att vara med! 

Årets kulturarvsseminarium äger rum den 7 november på Forum i Oskarshamn och arrangeras gemensamt av Kalmar läns museum, Länsstyrelsen Kalmar län och Kalmar läns hembygdsförbund. I år det 21:a året som seminariet äger rum. Kulturarvsseminariet riktar sig till företagare, föreningar, organisationer, yrkesverksamma och alla som delar ett intresse för att upptäcka kulturarvet. 

Anmälan och årets program

Seminariet är kostnadsfritt men anmälan krävs. Antal platser är begränsat.

Detaljerat program (pdf)

Anmälningsformulär och detaljerat program (kalmarlansmuseum.se)

Mer information

Pia-Lena Björnlund, museipedagog på Kalmar läns museum och projektledare för kulturarvsseminariet
E-post: pia-lena.bjornlund@kalmarlansmuseum.se
Tfn: 0480-45 13 04   

The post Programmet klart för årets kulturarvsseminarium appeared first on Kalmar läns museum.

Bland gropar och stolphål i Pryssgården

Över axeln hänger jag på arbetsväskan fylld med verktyg, gula pinnar samt påsar till dagens fynd och prover. Med tyngden säkrad över axeln går jag bort mot schaktets gulbruna sand med ljudet från E4:an i bakgrunden. Här och var bryts den strandfärgade sanden av mörka fläckar efter stolphål, gropar och härdar som kan berätta om människorna som bebodde gårdarna som en gång var placerade i det som vi idag kallar för Pryssgården.

Arkeologerna Ellen Ivarsson och Moa Gillberg från Arkeologerna undersöker
spåren efter ett långhus. Foto: Angelica Larsson, Östergötlands museum.

I april påbörjade arkeologer från Östergötlands museum och Arkeologerna, Statens historiska museer, utgrävningen av Pryssgården i Norrköping som kommer att pågå under två grävsäsonger från april till oktober under 2023 och 2024. Redan under våren har lämningarna efter flera långhus från brons- och järnåldern grävts fram. I närheten av dem har det också gått att avläsa mörkfärgade fläckar efter stolphål som har tillhört hägnader som har avgränsat gårdarna. Fynd av bland annat keramik har gett oss ett fönster tillbaka till de människor som tidigare rörde sig i området. 

Ett foto från Ekehagens forntidsby visar hur gårdarna i Pryssgården
kan ha sett ut under järnåldern. Foto: Lotta Stenqvist, Arkeologerna.

Förutom spår från brons- och järnåldern så gömmer Pryssgården också spår som går att spåra ända tillbaka till bondestenåldern då platsen var placerad på en sandig åsrygg mellan Bråviken och Glan, som under stenåldern var en havsvik. De lättodlade sandjordarna och närheten till större vattenvägar som underlättade såväl nära som långväga resor är säkert två av flera anledningar till varför människor valde att bo och verka i Pryssgården under 6000 år.

Välkommen in på Arkeologernas hemsida för att läsa mer om Pryssgården och framtida visningar av platsen. 

Angelica Larsson, arkeolog

Kalmarquiz och tedans med jazzkvartett på träffpunkter i Kalmar i nytt projekt

Länsmuseet och Jan Ottosson kvartett har fått pengar av Familjen Kamprads stiftelse och kommer nu att genomföra tedanser med lokalhistorisk frågesport på tio olika träffpunkter i Kalmar kommun.

– Detta är ett fantastiskt roligt projekt som vi gör för att sprida glädje till en målgrupp som inte alltid har musikunderhållning tillgänglig. Vi kommer att ta med publiken på en spelning med kvartettens senaste skiva Jazz på kalmaritiska som utgångspunkt, säger Maria Kanje, producent på Kalmar läns museum.

Kalmar läns museum har genomfört kulturupplevelser på äldreboenden i många år och i olika projekt, men det här konceptet är nytt. Idén till samarbetet föddes när Kampradstiftelsen i sin senaste utlysning prioriterade ansökningar om att genomföra aktiviteter för äldre som innefattar rörelse och fysisk aktivitet.

– Då kom vi att tänka på klassiska eftermiddagsdanser, så kallade tedanser som många av dagens seniorer är väl bekanta med från sin ungdom. Vi kommer att varva levande jazzmusik som man kan dansa till med en frågesport om välkända platser i Kalmar utifrån låtarnas titlar. Kattrumpan, Esplanaden, Sylvanderparken och Tripp trapp trull, till exempel. Vi kommer också att visa äldre bilder på människor och miljöer från museets samlingar, säger Maria Kanje.

Ett samarbete med omsorgsförvaltningen i Kalmar kommun har inletts och tedanserna genomförs på nio olika träffpunkter i kommunen mellan oktober 2023 och mars 2024. I slutet av mars hålls den avslutande tedansen på länsmuseet.

– Det är med stor glädje och förväntan som vi ser fram emot att möta publiken på ett trevligt sätt och dela vår musik med er alla. Tillsammans hoppas vi kunna skapa en minnesvärd och harmonisk upplevelse för alla musikälskare och besökare, säger Jan Ottosson, kapellmästare för Jan Ottosson kvartett.

Tedanserna kommer att först och främst vara för de som bor på ett serviceboende i anslutning till träffpunkterna och deras anhöriga. I mån av plats är övriga intresserade välkomna efter anmälan.

– Tack vare medel från Familjen Kamprads stiftelse kan vi erbjuda evenemanget utan kostnad för publiken, säger Maria Kanje.

Jan Ottosson kvartett består av Jan Ottosson, barytonsaxofon, Per-Ola Svensson, piano, Douglas Sandor, trummor och Ola Petersson, kontrabas.

The post Kalmarquiz och tedans med jazzkvartett på träffpunkter i Kalmar i nytt projekt appeared first on Kalmar läns museum.

När förfädernas klocka ringer

I bland händer det oväntade saker. 

Under våren har vi varit med i renovering av klockstapel på Gusums herrgård. Klockstapelns stolpar och snickerier behövde nu bytas ut och målas. 

Klockstapeln står fint uppe på en liten kulle strax intill herrgården i bruksmiljön. Vindflöjeln visar årtalet 1898. Vid aktuellt arbete kunde själva klockan studeras närmare. En morgon skickar beställaren ett mms med en bild på gjutjärnsklockan som hänger där uppe. 

På klockan finns inskriften; Gjuten i Norrköping af Lars Öhman år 1823. 

Då slog det ju mig att denna Öhman var min mormors farfars morfar (vilket jag för länge sen lagt på minnet under min släktforskning)! Aldrig hade jag sett hans klockor och aldrig hade jag varit så nära.. detta blev en överraskning för både mig och alla involverade.

Lars Öhman (1770-1829) var klockgjutare född i Karlskrona och senare verksam i Norrköping. Han levererade skeppsklockor och stor- och lillklockor till många av länets kyrkor under sina aktiva år. 

Det som däremot är lite mystiskt i sammanhanget är att klockan visar årtalet 1823, men själva vindflöjelns årtal visar ju 1898 och är troligen det år när klockstapeln stod färdig. Frågor kring var klockan hängde eller förvarades åren där emellan har cirkulerat i projektet.

Men sådana typer av frågor gör arbetet än mer spännande och kanske får vi svar någon dag.

Och som en mäktig avslutning på ett fint jobb, fick jag även höra klockan slå under veckans telefonsamtal med beställaren. 

/Byggnadsantikvarie M. Klint 

Närbild av klockan. "Gjuten i Norrköping af Lars Öhman år 1823".
Foto: Beställaren. 

Renovering pågår. Klockstapeln på kullen.
Juni 2023.







Vi söker målerikonservator och föremålsantikvarie till flytt av samlingar

Kalmar läns museum har fått extra medel av Kalmar läns museums finansiella stiftare, Kalmar kommun och Region Kalmar län, för flytt och uppordning av föremålssamlingarna. Därför har Samlingsenheten initierat ett stort projekt som löper under 2024-2026. Arbetet innebär att flytta och uppordna föremål från museibyggnaden till Kalmar läns museums föremålsmagasin. Hela Samlingsenhetens personalstyrka och delar av museets övriga personal kommer att vara involverade. Nu söker vi en målerikonservator och en föremålsantikvarie kan komplettera vårt team under projektet.

Bland arbetsuppgifterna ingår bland annat att:

  • fotografera, registrera och dokumentera i databasen Primus
  • inventera föremålens status samt vid behov genomföra lättare rengöring eller konserveringsåtgärder
  • packa föremål för frys, karantän och transport
  • övrigt arbete kopplat till föremålsmagasin och flyttprojekt

Kalmar läns museum har ett uppdrag att bevara, utveckla och tillgängliggöra länets kulturarv och kulturmiljöer. Genom museets digitala museum, utställningar, föreläsningar och tillsammans med forskare och skolor arbetar vi för att våra samlingar och vår kunskap om Kalmar läns gemensamma kulturarv ska bli så tillgängligt som möjligt både för nutida och framtida generationer. I samlingarna finns cirka en miljon föremål som ger möjlighet till berättelser, fakta, kunskap och upplevelser om människors liv, villkor, samhällen, erfarenheter ur olika perspektiv. Föremålen sträcker sig från äldre stenålder till modern tid.

Intervjuer sker löpande. Sista ansökningsdag är den 10 september 2023. 

Läs mer och sök de lediga tjänsterna i vårt rekryteringssystem

The post Vi söker målerikonservator och föremålsantikvarie till flytt av samlingar appeared first on Kalmar läns museum.